TERVISEJUHT
  • Lugemisnurk
  • TEENUSED
  • Meist
    • MI töövahend toitumisnõustajatele
  • KONTAKT

HEAD ISU!

Meie beebiootus koos minu liikumis- ja toitumisharjumustega

12/2/2021

0 Comments

 
Hei-hei! Täna kirjutan oma mõtteid sellega seoses, kuidas on treenimise, üldise kehalise aktiivsuse ja toitumisega beebiootuse ajal. Tänaseks peaaegu 7 kuud (27. nädal) beebiootel, oskan seda oma kogemuse põhjal kommenteerida.
Raseduse ajal on normaalne kehakaalutõus naistel (normaalse kehamassiindeksi puhul) 11,5-16 kg. Seega kõik, mis jääb juba käesolevast vahemikust kõrvale ei ole enam tervislik. Kindlasti ei ole rasedus õige aeg range dieedi pidamiseks, kuid teadlik, mitmekülgne ja tasakaalustatud toitumine on ülioluline nii raseduse ajal kui ka tavaolukorras.
Raseduse ajal naise energiavajadus tõuseb järgmiselt:
1. trimestril umbes 100 kcal,
2. trimestril  300 kcal
3. trimestril umbes 500 kcal.
Seda kõike eeldusel, et naine on tavapäraselt aktiivne ning liikuv. Üldiselt raseduse lõpu poole naise liikumisaktiivsus väheneb ning energiavajadus ka seetõttu ei kasva. Kuid jällegi, eks see ole individuaalne.
Teadlik kaloraaži tõstmine vastavalt kehalisele aktiivsusele ja toitumisharjumustele on väga teadlik ja mõistlik tegevus. Selleks tuleb kindlasti teada oma hetkelist toidust saadava energiakogust, et see võtta lähtepunktiks. Lihtsalt „tunde järgi“ süüa rohkem või nö „kahe eest“ raseduse ajal on väga vale, kuid kahjuks paljude tulevaste emade seas levinud tõekspidamine.
Mina olin teadlik oma igapäevasest toiduenergia saamisest raseduse alguses ja ka enne seda, seega minul on toimunud kaloraaži tõstmine täpselt vastavalt Eesti toitumissoovitustele.
Minu lähtepunkt oli 1900 kcal. Esimese trimestri lõpuks sõin 100 kcal rohkem, ehk 2000 kcal, teise lõpuks 2200-2300 ja nüüd järgmise trimestri lõpuks viin kaloraaži 2400ni. Seda kindlasti ei õnnestu mul igapäevaselt täpselt täita, kuid üldpildis ja nädala lõikes jääb kõik piiridesse. Kaloraaži tõstmine on käinud vähehaaval ning järk-järgult.
Kindlasti vajab naine raseduse ajal rohkem vedelikku kui tavaliselt, seda enda ja lapse jääkainete eemaldamiseks kehast. Veel suureneb raseduse ajal vitamiinide ja mineraalainete vajadus. Kui naine toitub mitmekülgselt ja nädala lõikes vastavalt toidupüramiidile, siis peaksid olema kaetud pea kõik tema vitamiinide ja mineraalainete vajadused. Oluline on enne rasedust ja ka esimestel kuudel tarbida lisaks folaate ning hiljem (umbes teisest trimestrist alates) rasedatele mõeldud multivitamiine. Mina isiklikult võtan igapäevaselt tavatoidule lisaks D-vitamiini ja Elevit toidulisandit, mida soovitas mulle minu ämmaemand. Kalamaksaõli võtan siis kui meelde tuleb, sest minu menüü sisaldab iganädalaselt mitmel toidukorral rasvasemat kala.
Enamikke beebiootel naisi painab esimestel kuudel halb enesetunne, väsimus, iiveldus jms ebameeldivustunne. Ka mina ei pääsenud iivelduse tundmisest. Esimesel trimestril, nii umbes kuu aega, oli minu enesetunne väga halb. Kui levinum on hommikune halb enesetunne, siis minul vastupidiselt kulmineerus see alles õhtupoolikul. Ka minu toidulaud oli sel ajal pisut tavapärasest erinev, sest köögiviljad üldiselt ei isutanud üldse. Köögiviljadest maitsesid vaid värske kurk, tomat ning porgand. Kuumtöödeldud köögivilju sõin vaid lõunasöögi ajal, kui need olid segatud riisi, pasta või mõne muu teraviljatoote hulka. Samuti ei tahtnud ma süüa soja- ja tofutooteid. Need olid täiesti välistatud minu menüüst sel ajal. Kuid jällegi, püüdsin teadlikult neid kõiki asendada mõistlike toiduainetega, millest oleks tervise mõttes kasu nii mulle kui minu kõhubeebile. Minu toidulaual oli sel ajal puuvilju, eriti meeldisid tsitruselised (greip ja apelsin), piimatooted (kreeka jogurt, maitsestamata jogurt ja keefir), teraviljad, marjad, pählid-seemned. Lemmikuks oli vahepeal juustuleib tomatiga. Hommikupuder on koguaeg maitsenud ning sellega pole mitte ühtegi probleemi olnud. Söön iganädalaselt vähemalt ühel toidukorral punast liha, eelkõige mahedat veiseliha.
Kui minu 1. trimester oli möödas, siis kadusid ka kõik tervisevaegused ning nüüd olen toitunud jälle mitmekülgselt ja teadlikult, millele annavad kinnitust ka kõik vereanalüüsid, mis õnneks on normis ning puudusteta.
Liikumise ja treeningutega olen püüdnud ka ikka järjepidevalt tegeleda. Veel jõulude ajal sörkisin natuke, tänaseks seda ma enam teha ei saa. Kuid endiselt igapäevaselt liigun värskes õhus pikemaid jalutuskäike ning samme tuleb päeva lõpuks ikka üle 10 000. Lisaks olen püüdnud 2 korral nädalas tegeleda jõuharjutustega, ühe teen neist kodus koduste vahenditega ning teise jõusaalis. Võimlemine ja venitusharjutused on samuti kuulunud iganädalaselt minu tegevusse.
Kohe algab minu 3. trimester ja juba maikuus saame oma kõhubeebi kätte, et siis juba mitmekesi pikemaid jalutuskäike ette võtta kevadises looduses. Seniks püüan ikka olla teadlike harjumustega beebiootel tulevane ema! 

Olge rõõmsad ja ilusat nädalavahetust!
​Mari-Anne
 
 

0 Comments

Juustumuffinid

4/2/2021

0 Comments

 
Picture
Olen olnud viimased nädalad või isegi kuu juba magusate küpsetiste lainel. Täna tuli tuhin teha midagi soolast. Sellest mõte - valmistada juustumuffinid.
Nii, nagu mulle omane, tahtsin, et muffinid oleksid vähe energiarikkad - siis saab mitu tükki korraga süüa! :)
Lõpptulemusega võin rahule jääda. Kukkusid välja täitsa juustused ning maitsekad.

Minul valmis 12 muffinit ning nende valmistamiseks läks vaja:
2 purki valgeid konservube
2 toorest muna (eelistatavalt mahemuna)
100 g 5% juustu (riivituna)
30 g Forte juustu
50 g täisterarukkijahu
30 g seemnesegu (nii 10 g jätsin peale riputamiseks)
näpuotsaga küpsetuspulbrit
Himaalaja soola, kartulimaitseainet, aroomisoola

Valmistamine: loputasin oad kraanivee all ära ning blenderdasin koos munadega ühtlaseks massiks. Riivisin juustu ning segasin kokku koos ubade ja munaga. Lisasin jahu, küpsetuspulbri ja maitseained. Jagasin taina küpsetusvormidesse ning küpsetasin 200 kraadi juures 35 minutit.

Ühe muffini toitaineline väärtus on:
11 g sv
3,5 g rasva
8,2 g valku


Vahepalaks sobib hästi 2-3 muffinit süüa! :)
Meile igaljuhul kodus maitsesid!

Ilusat nädalat,
​Mari-Anne



0 Comments

Kodujuustukook kaerajahupõhjaga

14/1/2021

0 Comments

 
Picture
Mida teha, siis kui avastad, et Sul on kodus külmkapis pool kilogrammi kodujuustu, mille parim enne saabub paari päeva pärast. Siis tuleb hakata kokkama!
Siit tuleb üks magus kodujuustukook, mille Olev kodus valmis viskas. 

Põhja jaoks läheb vaja:
60g kaerajahu
1 muna
25g kookosrasva
näpuotsaga soola
magustajat (käesoleva koogi puhul on kasutatud steviat)

Katte jaoks läheb vaja:
500g kodujuustu (käesoleva koogi jaoks on kasutatud 2% kodujuustu)
2 küpsemat pirni (tükeldatud väikesteks kuubikuteks)
2 muna
magustajat
näpuotsaga soola

Valmistamine: Sega kõik põhja komponendid kokku ja pane ahju küpsema 180 kraadi juurde nii 20 minutiks. Seni valmista koogipealis. Sega kokku kõik komponendid, tükelda pirnid ja vala põhjale peale ning aseta jälle ahju küpsema. Kook tahab küpseda 180 kraadi juures kokku (koos eelküpsetamise ajaga) 1h 20min.
Kook maitseb parimalt kui on jahtunud. Isegi kõige parem on kui kook on külmkapikülmaks läinud. 

Proovige Teie ka ja Teie kõht tänab Teid! :)
​Olev ja Mari-Anne


0 Comments

Millest koosneb meie nädalane ostukorv?

6/1/2021

0 Comments

 
Picture
Me tellime juba mitu aastat oma nädala toidukorvi e-poest. Oleme kasutanud Maxima, Coopi ja nüüd viimaseks Prisma teenust. Viimane meeldib meile kõige enam, kuigi sealt tellides ei ole kojutoomine tasuta, vaid vastupidiselt Maximale ja Coopile maksab see viis eurot ja kopikaid pealegi. Kuid siiski toiduvalik on meie meelest parim neist kolmest!
Täna saime taaskord kulleriga oma nädala toidukraami kätte. Sellest ka mõte, et teeks pildi ja mahutaks kõik ostetu pildile ning jagaks meie lemmikuid tooteid ka Teiega, me lugejad! 😊

​Olgu öeldud, et kõiki produkte me muidugi ühe nädalaga ei jõua ära tarbida. Pikemaks ajaks jagub meile täisterariisist, täisterapastast kuna tegemist on suurte pakkidega, müslist, oa- ja kikerhernekonservidest (neid võtsin paar purki varuks), sojapärmist ja kartulitest.
Nüüd aga selle juurde, millest kogu tänane ost koosnes: vasakult vaadates on värsked aedviljad ning külmutatud aedviljad. Nende seas on alati iganädalaselt pirnid, õunad, banaanid, apelsin või greip, kirsstomatid, pikk värske kurk, nuikapsas, seekord saadeti 2 suurt, 2 kg kartuleid, šampinjonid, 3 erivärvi paprikat, spinat ja jääsalat potis, suvikõrvits, Sagro hapukapsas (minu meelest parim), külmutatud köögiviljad, Olevile aedviljasegu ja minu lemmik on Rainbow Oriental mix. Lemmik just seetõttu, et kõik köögiviljad on lõigutud mulle sobiliku suurusega ning sisaldab erinevaid, idamaiseid köögivilju. Veel on sügavkülmutatud toodetest marjad: kirsid, vaarikad, mustad sõstrad. Kuskil kuhja all on peidus ka 2 sidrunit.
Edasi liikudes pildi keskossa, siis seal on piimatooted, mida küll püüan osta taimseid või mahetooteid, kuid viimaste seas pole leidnud veel normaalse rasvasisaldusega kohupiima ega kodujuustu, seega olen jäänud Farmi 2% kodujuustule truuks, mis on turul olevatest minu jaoks parim. Nende taga on Alpro kookospiim ja 3 alpro jogurtit, üks neist Alpro kreekajogurt. Mahe täispiim on samuti alati ostukorvis – hommikuseks pudruks härrale! 😊 Mina kasutan Alpro piima pudru tegemisel. Piimatoodete sektsioonis on veel esindatud mahe Nopri talu juust, riivjuust, suitsujuust ja Tofu. Seekord ostsin esimest korda pehmet tofut, eks näis, kuidas ja kas oskan sellest midagi valmistada! Kanamunad ostan otse talunikult.
Paremal küljel on teraviljalised ja tummisemad süsivesikud. Seekord on täisterakaerahelbed härrale, mulle kiirkaerahelbed ja kaerakliid. Viimased on gluteenivabad, kuid mitte seetõttu, et mul gluteeniga muret oleks, vaid lihtsalt meeldivad kõige rohkem. Müsli, mis on alati ilma lisatud suhkruteta, täisterariis, täisterapasta ja esimest korda ostsin hernepasta, mis on juba nii suure valgusisaldusega, et sinna enam valgupoolist lisada valmistamisel polegi vaja. Eks proovin ja kajastan seda meie Instagrami lehel. Veel on esindatud maisigaletid, näkkileivad, Tera Tasku ja seemnesepik. Unustasin veel mainida, et läätsed ka.
Iga nädal tellin ka kuni pool kilo mahedat liha. Seekord Liivimaa lihaveise hakkliha, mida sööb Olev. Teine kord asendan selle Liivimaa lihaveise ahjulihaga, mida küpsetan ahjus paar tundi ja siis on valmis ning hea iga hetk oma toidule lisada.
Toidukauba vahelt piilub veel seemnepakk, mida lisan pudrule, jogurtile, wokiroale ja sinna kuhu parasjagu rasvu vaja lisada on. Veel on mainimata oliiviõli, millega toitusi kodus valmistame ja tomatipasta, millega teinekord rikastame oma wokiroogi. Ahjaa sojakaste ka – see lihtsalt maitseb ja eriti koos riisiga!
Pildile ei jäänud 2 Alpro jäätist, mille panin kiiresti sügavkülma ja 1 Pepsi Max, mida teinekord õhtul joome.
Kogu ostukorvi hinnaks oli 120 eurot. Sellest toidust jagub meile kahele terveks nädalaks ja kõigiks toidukordadeks, ehk kiire arvutuse kohaselt 4 toidukorda on kumbalgi päevas, seega 8 kahepeale kokku ning nädalas 56 toidukorda ja ühe toidukorra hinnaks tuleb 2,1 eurot. See võib tunduda pisut suur hind, aga arvestada tuleb siin sellega, et toidulaud on nagu vikerkaar ning kõik mikro- ja makrotoitained saame me sellest kätte. Oma tervisesse investeerimiseks see kindlasti kõrge hind ei ole! 😊
Seekord kribamisest kõik ja olge ikka rõõmsad, terved ja liikuvad!
Ciao,
Mari-Anne


0 Comments

Mahlane kohupiimakook tummise ja tugeva tatrajahupõhjaga

23/12/2020

0 Comments

 
Picture
Eile, kui koju tulin, oli tuba imelist koogilõhna täis - Olev oli valmis visanud ühe kohupiimast koogi, mis maitses niiiii väga hästi!
Jagan siin retsepti ka Teiega, kui peaksite tahtma ka millegi magusa ja maitsvaga, kuid siiski suhkru- ja nisujahuvabaga, end kostitada. :)

Põhja jaoks läheb vaja: 
1 muna
2 spl kookosrasva (sulatatult)
30 g müslit (ilma lisatud suhkruta)
30 g kaerakliisid
40 g tatrajahu
maitsestamiseks sool, magustajaks hyxol
vesi

Kate:
600 g maitsestamata kohupiimapastat
2 muna
maitsestamiseks sool, vanilje
magustajaks hyxol

Valmistamine: sega omavahel kõik põhja komponendid kokku ja mätsi see koogivormile põhja, vajadusel lisa natuke vett. Sega kõik koogi katteks vajalikud komponendid omavahel ning vala põhjale peale. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 60 min.
Meie sõime kooki külmkapikülmalt, kuid arvan, et maitseb väga hästi ka soojalt.
Mõned mõtted, kuidas kooki rikastada: lisada põhjale sisse piparkoogimaitseainet/ kaneeli. Kohupiima rikastada sidrunimahlaga. Kohupiimale juurde lõikuda õunatükke või mõne teise puuvilja tükke. Võimalusi on mitmeid! :)

Head katsetamist!
​Olev ja Mari-Anne


0 Comments

Jõulud ja ülesöömine

21/12/2020

0 Comments

 
Ülesöömine on midagi, millega meist paljud on kokku puutunud ja seda eelkõige erinevate pidustuste ja tähtpäevade ajal. Ka nüüd, kohe-kohe on jõulud uksele koputamas ja paljusid inimesi vaevab pärast pidusööminguid raske enesetunne ja halvemal juhul paar lisakilogi.
Tänase postituse pühendan sellele, kuidas oleks mõistlik toimida ja käituda pidustuste ajal, et pärast seda ei peaks tundma rasket tunnet, vedama endaga kaasas lisakilosid või olema enda peale pahane manitsedes end "kas mul oli nii palju ikka vaja süüa?!"
Pühade ajal ei piirdu me tavaliselt ühe pidusöömaajaga, sest on vaja külastada ühtesid ja teisi kalleid inimesi ning kostitada neid sõpru ja neid sõpru ka...
Kui jõulud piirduksid vaid ühe suurema õhtusöömaajaga, siis poleks vaja väga muretseda, sest ega ühest toidukorrast ei ole end veel ükski inimene paksemaks söönud, nii nagu ühest väikesest toidukorrast pole ka keegi kehakaalu kaotanud. Üht või teist ikka saavutatakse järjepideva käitumismustriga.
Selleks, et enda puusadele või naba ümber koguda mõned lisasentimeetrid piisab paarist järjestikkusest tugevast ja energiarohkest toidukorrast. Kõik, mis naha alla talletub ei ole kindlasti rasv, osa sellest moodustab ka vesi, mis paari päeva möödudes kaob. 
Järgmiseks mõned olulised nipid, mida järgides ei tohiks küll Sa oma kehale nii suurt kahju osutada:
1. Ära jäta toidukordi vahele - kui tead, et õhtul on plaanis suurem pidusöömine, siis kindlasti ei ole mõistlik hommikupoolseid toidukordi vahele jätta ega paastuda. Seda põhjusel, et õhtuks on söögiisu nii suur ja isutavad eelkõige rasva- ja süsivesikurikkad toidud ja väga lihtne on energiatasemelt süüa rohkem, kui Sul tegelikult vaja läheks ning oma isudele alla kirjutada.
2. Söö köögivilju - ära täida enda taldrikut esimesena liha või verivorstidega. Pea meeles taldrikureeglit, mille kohaselt poolel taldrikust peaksid olema köögiviljad, veerandil liha ja viimasel veerandil tugevam süsivesik. Köögiviljade all ma ei pea kindlasti ainult silmas praekapsast. Praekapsas moodustagu ühe osa pooltest köögiviljadest, aga seal võiks olla ka ahjuköögivilju (peet, kaalikas, porgand, lillkapsas vms) ja eriti hea oleks värske salat. Kui oled taldriku tühjaks söönud ja tunned, et veel jäi ruumi ja sooviksid midagi veel süüa, siis oota natukene ja suure tõenäosusega läheb see tunne mööda. Sellele aitab kaasa klaasi vee joomine.
3. Tõsta kõik endale silme ette taldrikule, mille plaanid ära süüa - kui valid kõik snäkid ja "ampsud" endale välja ning tõstad taldrikusse, siis Sa näed kui palju ja mida sööd. Vastasel korral võid süüa topelt või kolmekordse koguse kõike seda. 
4. Joo piisavalt vett - jõulutoidud on üldiselt soolasemad ning seetõttu tuleks kehale anda ka piisavalt vett. Kui tunned, et kõht on tühi või jäi veel tühjaks, siis tegelikult võib Sul olla hoopis janu. Janu kustutamiseks sobib vaid vesi. Vett joo ka siis, kui janu ei ole.
5. Ole liikuv - kõnni iga päev vähemalt 10 000 sammu. See aitab kehal pidusöökide seedimise ja töötlemisega paremini hakkama saada ning hoiab ka meele ja tuju rõõmsa.
6. Söö ülejäänud päeva toidukorrad tavapärased - ära alusta hommikut juba piparkookide või verivorsti söömisega. Parim hommikusöök, mis ainevahetuse "käima lükkab" on muna koos lisanditega või kaerahelbepuder. 
7. Ole mõõdukas - ole oma valikutega mõõdukas, kõike ei ole vaja pidulaualt proovida või kui ka teed seda, siis ole mõõdukas ja vastutustundlik. 
8. See on Sinu keha ja Sinu teha, kuidas Sa end selles tunned ja milline see välja näeb!!!

Ilusaid jõulupühi Teile ja olge ikka terved!
Mari-Anne ja Olev


0 Comments

Lõunasöök - mida süüa? mis kell? kui palju?

12/12/2020

0 Comments

 
​Lõunasöök – mida süüa, mis kell, kui palju?
Iga päev peaks sisaldama hommiku-, lõuna-, ja õhtusööki. Nende vahele võiksid ära mahtuda veel 1-2 vahepala. Iga põhitoidukorra vahe võiks jääda 4-5 tunni vahele.
Toidukordadevaheline protsentuaalne jaotus päeva lõikes võiks olla järgmine:
Hommikusöök 20-25%
Lõunasöök 25-35%
Õhtusöök 25-30%
Vahepalad kokku kuni 25%
Kui hommikusöögiks on söödud toekas, mitmekülgne ja tasakaalustatud toidukord (hommikusöögi variante leiad vanade postituste seast), siis lõunasöök võiks tulla nii 5 tundi peale hommikueinet.
Lõunasöögiks peaks olema samuti väga toekas ja tasakaalustatud toidukord (valgud, rasvad, süsivesikud õiges vahekorras). Kõige parem viis oleks oma lõunasöök ise kaasa võtta tööle/kooli, sellisel juhul on kindlustatud, et keha saab kõik vajaliku, et olla ülejäänud päev produktiivne, energiline ja ei tekiks vajadust erinevate näkside vastu.
Toidukorda planeerides tuleks lähtuda taldrikureeglist. Selle kohaselt peaks pool taldrikust sisaldama köögivilju (kuumtöödeldud või/ja värskel kujul), veerandi taldrikust peaks ära katma toekam süsivesik ja viimasel veerandil peaks olema valguline osa.
Poolele osale taldrikust on väga sobilik panna kuumtöödeldud köögivilju (ahjus tehtuna või pannil küpsetatuna), samuti sobib värske salat. Kuid siinkohal soovitan kindlasti salati ise valmistada, kuna poesalatid sisaldavad lisaks köögiviljadele tavaliselt ka suurel määral rasvu ja suhkruid. Kodusele salatile soovitan kindlasti lisada kvaliteetset salatiõli, milleks sobib oliiviõli, kreekapähkliõli vms, kuid suhkrut kindlasti sinna lisada pole vaja.
Veerandi osa taldrikust peaks katma toekam süsivesik, milleks sobivad väga hästi kartul, tatar, kinoa, riis, odrakruup, pasta vms teravili.
Viimasel veerandil peaks taldrikul olema valguline osa. Selleks sobib hästi liha, kala, kuid ka muna, kodujuust. Taimsetest valguallikatest oad, kikerherned, sojatooted, temphe (minu üks lemmikuid), tofu. Soja ja tofu ja neist tehtud toodete puhul ole kriitiline ning vaata, millest tooted on valmistatud, kui palju ja mida neisse lisatud on. Ohukohaks on siinjuures rasvade kõrge osakaal.
Kui kasutad loomsest valgust rasvasemat produkti, näiteks veisehakkliha või lõhet, siis rasvade seisukohalt on norm juba täis, kui aga sööd väherasvast kala, kanaliha vms, siis tuleks rasvu lisada. Rasvadena sobib lisada avokaadot, taimset õli, seemneid või pähkleid.
Kindlasti iga toidukord ei peaks sisladama magustoitu. Muidugi ruuduke või kaks tumedat šokolaadi on teinekord omalkohal, aga seda mitte iga päev, sest sellest on kiire uus harjumus tekkima. Magusasoovi kustutab kenasti ära klaas vett juua peale toidukorda ning närimiskummi närimine.
Meie juba pea aastakese oleme vahetanud kõik loomsed toiduained mahedate vastu. Sellest tulenevalt me sööme kanaliha väga harva (väljaspool kodu vaid). Loomsest valgust on meie kodus vaid esindatud Mahe Liivimaa lihaveise liha, mahedad kanamunad otse talust, piim ja piimatoodetest ka peamiselt väikeettevõtete toodang ning jogurt on vahetunud peamiselt taimse jogurti vastu, milleks on Alpro maitsestamata kreekajogurt.  Ka juust on mahe. Kala ostaksin ka parima meelega otse kalameestelt, aga seda võimalust mul kahjuks pole.
Mina nädala sees pea üldse liha ei söö, kuid Olevile ikka valmistan väiksema koguse mahedat liha, selleks on ahjuliha või hakkliha tavaliselt. Kogus on väike ning sellele lisandub taimne valguallikas, mis olenevalt nädalast on läätsed, kikerherned, oad vms.
Minu lõunasöögi valguosa katavad ära olenevalt nädalast läätsed, oad, kikerherned, tofu, temphe.
Miks meie oleme oma loomse toidu osakaalu nii palju viimase aasta jooksul vähendanud on just põhjusel, et inimene ei vaja rohkem valku ühes päevas kui 1 g kehakaalu kohta. Momendil, kuna oleme Oleviga mõlemad aktiivse eluviisiga ning treenime mitmeid kordi nädalas, on valgu osakaal meil umbes 1,5 g kehakaalu kohta.
Mahetoodete teed oleme läinud just seetõttu, et toetada väikeettevõtjate ettevõtmisi ja loomade kasvatamist, sest neis farmides hoolitsetakse loomade eest paremini, kui suurtööstustes ning loomade heaolule pööratakse rohkem tähelepanu ning luuakse elamiseks paremad tingimused, selleks aga kulub ettevõtjatel rohkem tööjõudu ja resurssi ning meie soov on neid toetada ja tunnustada selle eest.   
Olen isiklikult arvamusel, et inimene on segatoiduline ning vajab kõikide mikro- ja makrotoitainete kättesaamiseks nii loomset kui taimset toitu. Peamiselt peaks toidulaud koosnema taimsest toidust kindlasti. Eestlaste liha ja lihatoodete tarbimise sagedus on kindlasti liiga sage ning kogused on vajalikkusest palju suuremad. Kui inimene otsustab minna vaid taimse toidu teed ei tohiks olla see kindlasti kellegi poolt hukka mõistetud. Veganite menüü tasakaalustamine vajab kindlasti suurt teadlikkust ja oskust.
0 Comments

Taljesõbralik pitsa

9/12/2020

0 Comments

 
Picture
Magusate postituste vahele üks soolane postitus ka. 
Täna jagan Teiega pitsaretsepti, mida meie oma peres päris tihti teeme. 

Põhja jaoks lähe vaja:
350-400 g kodujuustu (alla 5% rasvasisaldusega)
100 g jahu (tatra, rukki, odra)
2 muna
Maitsestamiseks soola

Kate:
Paprikaviilud
Hapukurgiviilud
Mais
Seened
150 g hakkliha (mina olen kasutanud Liivimaa lihaveise mahedat hakkliha)
Hakkliha asendajaks sobib väga hästi suitsuvorst (Matsimoka 6% vorst "Fitlap" soovitava kirjaga)
Tomatipasta
50-100 g riivjuustu 
Pitsamaitseaine

Valmistamine: sega kausis omavahel kodujuust, jahu ja muna. Lisa maitseained ja sega kõik ühtlaseks. Vala segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadises ahjus umbes 15 min või seni kuni hakid kattekomponente. 
Kui paned pitsale peale hakkliha, siis pruunista see pannil soovi korral koos sibula või küüslauguga. Haki kõik ülejäänud komponendid ja riivi juust. 
Võta põhi ahjust välja ja määri tomatipastaga kokku. Lisa kõik komponendid peale, raputa peale pitsamaitseaine ja küpseta veel ahjus umbes 25-30 minutit. 
Enne sööma asumist lase pitsal toatemperatuuril jahtuda 10-15 minutit. Serveeri juurde värske salat.
Köögivilju sobib kindlasti omavahel meelepärastega asendada. Kui maitsevad oliivid, siis ka need sobivad hästi. 
Pitsa maitseb väga hästi ka jahtunult. 

Head katsetamist!
​Mari-Anne

0 Comments

Jõuluhõnguline kakaokeeks

30/11/2020

2 Comments

 
Picture
Nädalavahetusel meisterdasin kakaomaitselise keeksi.
Lõpptulemus tuli mõnusa maitsega ja tekstuur oli ka keeksile omane. Eriti järgmisel päeval, mil keeksi oli parem lõigata. Esimesel päeval kippus laiali vajuma.
Retsept on suhkruvaba ja nisujahuvaba.

Vaja läheb:
2 purki punaseid konservube 
2 muna
50 g täisterakaerahelbeid
30 g kaerakliisid
50 g tatrajahu (mina kasutasin mahedat tumedat toortatrajahu)
2 muna (soovitavalt mahemuna)
1/2 tl söögisoodat 
näpuotsaga küpsetuspulbrit
magustajaks steviat või muud magustajat
50 g rosina-pähklisegu
35 g kakaopulbrit
näpuotsaga soola

Valmistamine: pese oad puhtaks vedelikust ja aseta blendrisse. Lisa juurde 2 toorest muna ja umbes 1 klaas vett. Mikserda kõik ühtlaselt segamini. Vala see kaussi ja lisa kuivained. Sega kõik väga hästi läbi. Vooderda keeksivorm küpsetuspaberiga ja vala segu sinna. Küpseta 200 kraadi juures 45 minutit. Soovi korral lisa jõulumaitseaineid - kaneeli, kardemoni.

Keeks sobib serveerida vahepalaks või kergemale pearoale magustoiduks. Tegemist on küll suhkru- ja nisujahuvaba keeksiga, aga toitaineterikas on see sellegipoolest! :)

Head katsetamist!
​Mari-Anne


2 Comments

Kaneeli-kaerahelbekook õunaga

31/10/2020

0 Comments

 
Picture
Jagan Teile üht mõnusat aeglaselt imenduvatest süsivesikutest pakatavat õuna-kaneeli kaerahelbekoogi retsepti. Kook on ideaalne kiireks hommikueineks või kergele salatile magustoiduks, millest Su keha saab väikese koguse taimset rasva ja aeglaselt imenduvaid süsivesikuid, mis hoiavad kõhu kauem täis.
Mida väiksema vormi sisse antud kogus kooki teha, seda paksem see jääb. Minu vormi suurus oli umbes 35 x 20 cm.

Koogi valmistamiseks läheb vaja:
150 g jämedaid kaerahelbeid
70 g kiirkaerahelbeid
1 muna
1 klaas kuuma vett
1 suur õun
50 g kookosrasva
½ tl küpsetuspulbrit
Kaneel
Näpuotsaga soola
Magustajat (mina kasutasin Hyxolit)

Valmistamine: klopi muna kausis segamini. Kaalu välja kookosrasv ning sulata see ära. Lase vesi keema. Lisa kaerahelbed munale juurde ning sega läbi. Vala peale kuum vesi ja sulanud kookosrasv. Sega läbi! Lisa kaneel, küpsetuspulber, sool ja magustaja. Lõigu õun väikesteks tükkideks (sobib ka riivida). Sega õun kaerahelvestele juurde ja sega kõik läbi. Kuumuta ahi 200 kraadini ning vooderda küpsetusvorm küpsetuspaberiga. Vala taigen vormi ning silu ühtlaseks. Küpseta 200 kraadi juures 40 minutit. Maitseb imehästi nii jahtunult kui ka kuumalt. 

Ilusat nädalavahetust!
​Mari-Anne

0 Comments
<<Previous

    Teemad

    All
    Eluviis
    Lihavaba
    Magus
    Soolane

    varasemad

    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Lugemisnurk
  • TEENUSED
  • Meist
    • MI töövahend toitumisnõustajatele
  • KONTAKT