Hei!
Meie peres on neljapäevad kujunenud juba pikemat aega supipäevadeks. Täna on menüüs püreesupp, mille retsepti ka Teiega jagan. Supp kukkus välja kreemine ja maitsev. Järgnevast kogusest jagub umbes 4 toidukorda. Vaja läheb: 1 suvikõrvits u 600g külmutatud lillkapsast (sobib ka värske) 5 väikest kartulit 1/2 karpi (100g) Philadelphia toorjuustu (11% rasva) maitsestamiseks sool, pipar Serveerimisel kõrvitsaseemned Valmistamine: koori suvikõrvits ja kartulid. Pane kõik köögiviljad keema ning keeda pehmeks. Vala segu blendrisse ning lisa toorjuust ning maitseained. Püreesta kõik ühtlaseks seguks. Kevadist nädala jätku! :) Mari-Anne
0 Comments
Hei! Jagan Teiega üht keeksi retsepti, mida kohandasin endale sobilikumaks. Nimelt tuli mõte teha keeksi, aga mulle kuivad keeksid ei meeldi, seega mõte oli teha natuke nätsakas sidrunikeeks. Ja pea kõik keeksid, mida olen kuskil proovinud (peale banaanikeeksi) on kuivad ja kuidagi puised olnud. Otsisin sobilikku retsepti - netis on palju erinevaid valikuid, kuid kõik, mida mina vaatasin, sisaldasid meeletus koguses suhkrut, jahu ja võid. Mõtlesin, et kas tõesti kui lisada väga kõrge energiasisadusega aineid vähem või teha asendusi tervislikemate vastu, siis ei tule hea?! Proovisin järgi ja tuli küll hea! Tuli täpselt selline nagu ootasin - seest natuke nätske, pealt krõbeda koorikuga ning mõnusa sidruni"mekiga". Jagan Teiega originaalretsepti ning enda kohandatud varianti. Mitte, et originaalis midagi väga ebatervislikku või halba oleks, aga see on puhtalt minu huvi proovida toiduaineid vahetada ja kohandada endale sobilikumaks ning meelepärasemaks. Kellele veel võiks meeldida natuke nätsakas keeks, siis see on just Sulle! :)
Ilusat pühadenädala jätku! Mari-Anne Hei-hei head lugejad! Täna kirjutan natuke hommikusöögist ning minu lemmikvariantidest. Hommikusöögi söömine on minu jaoks kõige olulisem toidukord. Miks nii? Esiteks seetõttu, et kui tõusen on mul kõht alati tühi ning teiseks, annab hommikueine algavaks päevaks vajalikku energiat. Minu meelest jagunevad inimesed kahte leeri: need, kes ei lähe kodunt välja enne hommikusöögi söömist ning teised, kes kunagi hommikusööki ei söö. Mina ja kogu minu pere kuulub sinna esimesse koolkonda. Miks siis hommikusöök on minu meelest nii oluline? Hommikusöögist saadav energia annab hea energialaengu päeva esimesse poolde. Õpilastel on eriti oluline hommikuti kodus süüa üks tasakaalustatud ja täisväärtuslik toidukord, see tagab neile energia nii füüsiliselt kui vaimselt, et koolis või lasteaias efektiivne olla. Näen ise tunnis lapsi, kes hommikuti kodus ei söö, nad on loiud ning unised. Seega kui täiskasvanud valivad ise, kas tahavad või jõuavad hommikuti kodus süüa, siis oma lapsi peaks igal juhul suunama hommikuti enne kodunt väljumist sööma. Parim viis selleks on muidugi ise eeskujuks olla. Ideaalis võiks hommikusöögist saadav energia moodustada pea veerandi päevasest tarbitavast energiast. Pärast ärkamist saadav energia, mida tasakaalustatud toidukorrast saame stabiliseerib meie veresuhkrutaseme. Seetõttu on väga oluline, mida hommikusöögiks süüa. Mina soovitaksin aeglaselt imenduvaid süsivesikuid, sinna juurde valgulist poolt ning ka rasvhappeid. Kui need kõik on taldrikul esindatud, on tegemist tasakaalustatud ja täisväärtuliku toidukorraga, mis paneb tööle ainevahetuse, annab piisavalt energiat päeva esimeseks pooles efektiivselt tegutsemiseks ning hoiab ära niisama "möödaminnes" näksimised. Toon Teile siia välja enda kaks lemmikut hommikusööki. Esimeseks on vaieldamatult puder ning teiseks praemunaga võikud. Putru keedan vee ja piimaga pooleks. Pudruhelvestest lemmikud on kiirkaerahelbed ja kaerakliid. Vahel teen ühtedest, siis teistest ja mõnikord mixin neid omavahel. Putru maitsestan natukese soola ja 1 tl pruuni suhkruga. Serveerin külmutatud marjadega (meeldivad pudru peal külmutatud rohkem kui värsked), maapähklivõi ning kodujuustuga. Praemuna praen mõnusalt krõbedaks. Kasutan tavaliselt ühe muna all seemnerösti ja teise all teraleiba. Leivale ja sepikule määrin õrna kihi toorjuust, muna alla panen frillise salatilehe ja juustuviilu. Kui kodus on, siis lõigun munale peale pool avokaadot ja raputan idusid. Lisandiks söön natuke värskeid köögivilju (paprika/kurk/tomat) ning väiksema puuvilja (nt kiivi). Kõrvale joon mõlemi toidukorra juures tassi (või kaks) musta kohvi. Need toidukorrad täidavad minul küll kõhu pikaks ajaks ära, lõunasöögini on kindlasti "asi" hooleta! :) Eelpool kirjeldatud kaks toiduorda sisaldavad endas kõiki makrotoitaineid (valke, rasvu ja süsivesikuid), mitte pole ühe makrotoitainekesksed (nt süsivesikukesksed) ja seetõttu täidavad kõhu ära ning mis peamine, täiskõhutunne püsib mitmeid tunde. Seega hommikune 15-30 minutiline varasem ärkamine tasub end kuhjaga ära - hea energialaeng, vähem isusid ja näksimist päeva jooksul ja üldine hea harjumus on tagatud! Ilusat jätkuvat nädalat! Mari-Anne Hei-hei! Olen sel nädalal tragim kui viimastel kuudel ning jagan Teiega juba teist retsepti selle nädala jooksul, mis on üks mõnus magusroa retsepti, mida eile õhtusöögile lisaks valmistasin. Idee sain ühest retseptiraamatust, kuid muutsin algset retsepti oluliselt, kuna mul polnud mitmeid komponente kodus ning, et rohkem meie perele meelepärasem oleks tuli ka mitmeid komponente asendada meielikematega. Nüüd aga retsepti juurde. Vaja läheb (terve ahjuvormi jagu): 50 g täisterakaerahelbeid 100-150g külmutatud mustikaid 1 suur pirn (koorituna) 20 g kõrvitsaseemneid 20 g linaseemneid 40 g mett 40 g maapähklivõid 1 spl kookosrasva kaneeli ingveri maitseainet (soovitan panna vähe, sest annab tugevat maitset) Valmistamine: eelkuumuta ahi 170 kraadini. Koori pirn ning haki see väikesteks kuubikuteks. Eraldi kausis sega kokku kaerahelbed, kõrvitsaseemned, linaseemned, kaneel ja inveripulber. Sulata veevannil mesi, maapähklivõi ja kookosrasv. Lisasin kõik korraga sulatusvanni ning sulatasin kõik koos. Vooderda ahjuvorm küpsetuspaberiga ning vala sinna põhja mustikad ja pirnitükid. Lisa sinna peale kaerahelbe-seemnesegu ning sega läbi. Kõige peale vala kuumaveevannil sulatatud mee, kookosrasva ja maapähklivõist segu. Sega kõik ahjuvormis läbi ning pane ahju küpsema. Lase ahjus olla umbes 30 min. Tulemus on mahlane, kuid samas kaerahelbesest krõbe. Antud toit sobiks hästi ka hommikusöögiks, kuid sel juhul soovitaksin juurde süüa valku, näiteks kohupiima. Usun, et käesolev krõbedik sobiks hästi maitsestamata piimatootega kokku. Teile kevadist nädalat ning uue postituseni!
Mari-Anne Hei-hei! Eelmine postitus oli Araabiapärasest püreesupist, siis täna tegelikult jätkan samal teemal. Meie peres on püreesupid väga populaarsed ja seda eelkõige seetõttu, et need maitsevad Lislile väga ning püreesuppide läbi saab Lislile "sisse sööta" kõiki erinevaid köögivilju, mida ta muidu tükina ei söö.
Sel korral on selline supp, mis sobib isesesvalt supiks, kuid samas sobib hästi ka pastale kastmeks. Postituse lõpus oleval pildil on näha, et ühes taldrikus on supp ning teises on täisterapasta, millele segasin püreed hulka ning lõpptulemus oli väga maitsev. Seeläbi saab aega kokku hoida ning kaks erinevat toidukorda valmistada. Järgnevalt supi retsepti juurde. Vaja läheb: 1/2 kaalikat 2 suuremat porgandit 1 suvikõrvits 1 küüs küüslauku u 20-30 g võid u 40-50 g kõvajuustu (nt Parmesani) Maitsestamiseks soola, pipart Valmistamine: tükelda kõik köögiviljad väikesteks kuubikuteks ning keeda pehmeks. Keeduvette ei ole vaja lisada maitsaineid. Keeda teises potis (täistera)pasta. Kui köögiviljad on pehmed, siis vala need koos veega blendrisse, lisa sinna sool, pipar, juustukuubikud, küüslauk ja või. Püreesta kõik ühtlaselt siidiseks ning vajadusel maitsesta veel meelepärase maitseainega. Loputa ära keedetud pasta ning lisa sinna peale osa köögiviljapüreest. Pasta tõmbab selle hästi endasse ning seetõttu jääb pasta mõnusalt mahlane, kuid mitte vesine. Serveerimisel lisa nii supile kui pastale meelepärane valgulisand juurde (galett munaga, tuunikala vms). Tegelikkuses sobib iga püreesupp pastaga kokku klappida. Kui supi sees on kartul või bataat, siis mina ei segaks, sest pasta toitaineline väärtus on süsivesikute poolest juba võrdlemisi toitev ilma kartulitagi. Selline "kreemine" pasta on väga hea viis süüa oma toidukorra juurde kuuluvad köögiviljad ära pisut teisel kujul, kui neid valmistatakse tavapäraselt. Uue postituseni ja ilusat uut nädalat! Mari-Anne Alustan täna oma postitust "kiidulaualuga" läätsedele. Läätsed on hinnatud kaunviljad, mis sisaldavad palju kiudaineid ning täidavad hästi kõhtu. Läätsed on heaks valguallikaks. Nutridata andmete kohaselt sisaldavad keedetud läätsed 100g kohta 9g valku, 20g süsivesikuid ja 0,4g rasvu. Läätsi leidub toidupoes erineval kujul - konsrveeritult kui ka kuivatatult, samuti on leida erinevaid värvitooni läätsi: rohelisi, kollaseid, punaseid, musti.
Tänases retseptipostituses kasutasin mina kollaseid/rohekaid kuivatatud läätsi ning järgnevalt lähengi konkreetse supi valmistamise retsepti juurde. Vaja läheb (portsjon kahele): 140 g kuivatatud läätsi 1 küüslauguküüs 1 punane sibul 1 kollane sibul puljongikuubik maitsestamiseks soola ja pipart Valmistamine: keeda läätsed vees koos puljongiuubikuga pehmeks (u 20 min), eelnevalt läätsi leotada pole vaja. Pruunista pannil meelepärases rasvaines sibulad ning küüslauk. Kui läätsed on pehmeks keenud, siis lisa juurde keedetud vett umbes 150-200g. Vala sinna juurde pruunistatud sibul ja küüslauk ning püreesta supp siidiselt püreeks. Maitsesta! Koostisosi on vähe ning supp valmib kiiresti ja lihtsalt ning lõpptulemus on maitsev. Oma kõrge kiudaine sisalduse poolest hoiab käesolev supp kaua kõhu täis. Juuresoleval pildil vasakpoolne supp on Araabias söödud variant ning parempoolne on minu järgitehtud variant. Araabias serveeriti seda suppi koos sidruniga, kuid ma ei pidanud vajalikuks seda lisada, sest supp oli ilma selletagi väga maitsev. Ilusat nädala jätku, Mari-Anne Tere! Enne kui veel uue nädala algus end näitab kriban siia ühe mõnusa küpsetise retsepti, mille tegin käesoleval laupäeval. Päev hiljem on küpsetisest alles vaid väike lõik st. et tuli täitsa hea asi vist välja. Vaja läheb: 4 (väga) küpset banaani 3 muna 150 g maitsestamata jogurtit 70 g täisteranisujahu 70 g mandlijahu näpuotsaga soola 1/2 tl küpsetuspulbrit Valmistamine: Püreesta blendris banaanid ning muna omavahel. Lisa sinna jogurt ning sega uuesti ühtlaseks. Vala segu kaussi ning lisa kõik kuivained. Sega kõik hästi läbi. Vala segu küpsetuspaberiga vooderdatud leivavormi. Lõigu peale 4. banaani lõpust väikesed viilud, mis annavad valmis küpsetisele ilusa välimuse. Küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 50 minutit. Serveeri soovi korral maapähklivõiga või mõne teise pähklikreemiga! Ilusat uue nädala algust! Mari-Anne Hei kõigile armsatele lugejatele ning soovin Teile rõõmurohket, edukat ja meeldejäävat uut aastat! :)
Kui oma eelmisele aastale tagasi vaatan, siis minu lõppenud aastas oli palju rõõmu, kuid tuli ette ka mitmeid raskeid momente ning perioode. Käesoleva aasta alguses tunnen end väga hästi ning sisetunne ütleb, et ees on üks vägev aasta tulemas! :) Selleks, et aasta algaks juba hästi, saame me ise oma tervise seisukohalt teha mitmeid muudatusi. Muutused ei pea olema suured, vaid piisab mõnest väikesest tegevusest, millest tekitada oma igapäeva toimingute vahele järjepidevus ja rutiinsus. Järgnevalt toon välja mõned lihtsad tegevused, mille järjepideval tegemisel tunned end paremini ning ka Sinu keha tänab Sind! 1. Alusta iga hommikut klaasi veega. Ideaalis võiks vesi olla kehatemperatuuril ning sidrunilisandiga. Vee joomine aitab ainevahetuse tööle kaasa. 2. Söö iga päev 3 põhitoidukorda (hommikusöök, lõunasöök ja õhtusöök). Iga toidukorda planeerides lähtu taldrikureeglist (1/2 taldrikust köögiviljad, 1/4 teraviljad ja 1/4 valguline osa). 3. Liigu iga päev värskes õhus. Tee iga päev kasvõi 20-30 minutiline jalutusring. Liikumine õues parandab nii vaimset kui füüsilist suutlikkust, lisaks sellele paraneb meeleolu ning tõuseb õnnehormooni tase. 4. Maga iga öö ööund vähemalt 7-8 tundi. Püüa magama minna iga päev enam-vähem samal kellaajal ning üles tõusta samuti samal kellaajal. 5. Hoolitse oma vaimse tervis eest! Tegele iga päev millegagi, mis rikastab Su vaimset tervist, olgu selleks lugemine, trenn, mediteerimine, käsitöö vms tegevus. Need on 5 lihtsat nippi, millega algust teha, et investeerida oma tervise heaolusse. Kui algus on tehtud, siis on juba lihtsam "reel" püsida ning varsti tulevad ka märkimisväärsed muudatused Sinu tervises. Tunned end produktiivsemana, rõõmsamana ning ehk ka kergemana! :) Ilusat 2024. aasta esimese nädala jätku! Mari-Anne Hei kõigile lugejatele! Ma olen küll tubli kodus kokkaja, kuid mitte nii tubli kookide ja tortide meisterdaja. Eelmisel nädalal oli minu kallil abikaasal ja äripartneril :) sünnipäev ja selle päeva puhuks tahtsin midagi magusat teha. Tõsi see on, et õigel päeval tegin küpsisekoogi ka, loomulikult minulike mööndustega, kuid laupäeval, mil tulid mõned külalised, tegin pisut taljesõbralikuma magustoidu, mis üllatuseks kõigile väga maitses. See on ülimalt lihtne ja kiire lahendus, kuid teisalt näeb välja väga kena ja maitseb ka hästi, lõpptulemusel teeb kõhule ka pai! :)
Jagan Teiega oma jõuluhõngulise kohupiima magustoidu retsepti ja seekord koos toitainelise väärtusega, sest oli huvitav välja arvutada, kui palju saab üks isetehtud kohupiimadessert olla taljesõbralikum kui poes müüdavad variandid. Vaja läheb (portsjoni suurus 6 tassikest): 800 g pehmet maitsestamata kohupiima 300 g karamelli maitselist Fit pudingut ("Tere" toode) 50 g rosinaid 20 g piparkooki (ilma glasuurita) Valmistamine: otsi kapist välja 6 magustoidu tassikest või klaasi. Jaga igasse tassi ära kohupiim, seejärel pudista näppude vahel igasse tassi ära 10 g piparkooki (purusta näppude vahel), sinna peale jaga igasse tassi puding. Pudingule peale jaga ära kõigi tasside kohta välja kaalutud rosinad ning kõige peale lisa ülejäänud piparkookidest puru. Toitaineline väärtus ühe tassi kohta (ehk üks portsjon): 229 kcal 20 g süsivesikut 8,5 g rasvu 19,8 g valku Selline magustoit sobib suurepäraselt jõululauale, sest jõulutoit on ise juba päris rammus ning toitev, kuid kui sooviks on peale seda veel midagi magusat ampsata, siis see on see, mis on jõulupärane ning samas taljesõbralik! Soovin Teile kõigile imeilusaid jõulupühi, olge ikka aktiivsed ka söömingute vahel ning, mis peamine, ärge unustage oma kallitele öelda, kui kallid ja armsad nad Teile on! :) Parimaid soove teele saates, Mari-Anne Hei-hei! Täna jagan Teiega üht puru-kohupiimakoogi retsepti, mis on pärit mu ema sulest. Tegin ise nädalavahetusel seda esimest korda ja kukkus välja peaaegu sama hea kui tal. Minu kook tuli õhem kui ema oma, aga ma usun, et kui panna kohupiima rohkem, tuleb lõpptulemus õhulisem ja paksem. Ma unustasin retseptist välja ka küpsetuspulbri, mis sinna tegelikult võiks käija. Niiet käesolev retsept, mida jagan Teiega on selline õhem kohupiimakook, kui nüüd sama kogus teha väiksema vormi sisse või lisada üks kohupiimatoru lisaks, siis tuleb paksem kook.
Aga nüüd retsepti juurde. Terve suure ahjuplaadi täie jaoks läheb vaja: Mandlijahu 5 suurt magusat õuna (mina kasutasin Golden õunu) 4 spl vedelat mett 6 muna 1 klots kohupiima (kasutasin "Tere" Vanilje maitselist) 2 torukohupiima 3% (mina kasutasin "Alma" maitsestamata) näpuotsaga soola 1/2 tl küpsetuspulbrit Valmistamine: võta ahjuplaat ning lisa sellele küpsetuspaber. Raputa küpsetuspaberile mandlijahu nii palju, et terve plaat oleks kaetud (see jääb koogile põhjaks). Vahusta käsitsi kausis munad ning lisa vahustatud munadele mesi. Teises kausis sega kohupiimad ning natukese soolaga ning küpsetuspulbriga. Koori ning haki õunad, sega need kohupiimale juurde. Sega kohupiimale, õunale nüüd munasegu. Vala kogu "taigen" ahjuplaadile mandlipuru peale ning raputa kõige peale veel mandlijahu (et jääks purukoogi efekt). Küpseta ahjus 200 kraadi juures 50-60 min. Käesolev kook on energiavaesem ja taljesõbralikum kui suhkrut, rohkelt magusat kohupiima ja võid sisaldav kook, aga maitseb väga hästi! :) NB! Käesolevas retseptis võib vaniljemaitselise kohupiima asendada ideaalselt maitsestamata kohupiima vastu, siis on see kook täiesti lisatud suhkrutest prii. Ilusat nädala jätku! Mari-Anne |
Teemad
All
varasemad
April 2024
|