Hei! Võtsin end täna kokku ja istusin arvuti taha ning otsustasin kirjutada postituse lugemisnurka, mida ei ole ma päris pikalt teinud (piinlik).
Kirjutan täna natukene vahepaladest, selle olulisusest, valikutest ja energiasisaldusest. Vahepala, kahe põhitoidukorra vahel, võib olla väike, kuid ka pisut toekam kui väike. Oleneb kui pikk on kahe põhitoidukorravaheline aeg. Kui see jääb 5-7 tunni vahele, siis võiks vahepala olla toekam ja sisaldada nii valke, süsivesikuid, kui rasvu. Kui aga kahe toidukorra vahe on pigem 4 tundi, siis sobib sinna vahele (vajadusel) väiksem vahepala. Vahepala, kahe põhitoidukorra vahel, aitab hoida veresuhkru taseme stabiilsena ning ära hoida suure näljatunde, mis järgmiseks toidukorraks võib tekkida ning mille tulemusel on suur oht süüa rohkem ja energiarikkamat toitu, kui organism tegelikkuses vajab. Minule isiklikult meeldib süüa natuke suurem vahepala lõunasöögi ja õhtusöögi vahele, kuna kahe viimase toidukorra vahe kipub mul jääma nii 6 või isegi 7 tunniseks. Minu igpäevane vahepala on päris suur, seda võib nimetada isegi väiksemaks toidukorraks. Mulle meeldib süüa üsna sarnast vahepala päeviti, millesse kuulub maitsestamata jogurt või Alpro taimne jogurt, sinna sisse natukene kaerahelbeid või müslit, kuivatatud ploome, seemneid/pähkleid ja üks puuvili või marju. Teinekord asendan vahepalas kaerahelbed kamaga. Mulle meeldib ka kaneel, seega seda lisan ka päris tihti oma vahepaladesse. Viimastel nädalatel olen mõnel päeval vahepala asendanud smuutiga. Smuutist olen ka varem kirjutanud oma lugemisnurgas. Nimelt seda on võimalik valmistada eneseteadmata väga energiatiheda (kõrge kaloraažiga), lisades sinna erinevaid häid ja energiarohkeid komponente (suur banaan, rasvane jogurt, rohkelt piima, palju pähklid, suure hulga maapähklivõid, terve suure avokaado, konserveeritud puuvilju, mett/muud magustajat jne). Minu smuutidesse läheb tavaliselt pool banaani, natukene (umbes 50g) külmutatud avokaadot, marju või nende asemel veel üks väiksem puuvili. Valguallikaks on tavaliselt maitsestamata jogurt või keefir (üks klaas) või vahel harvem taimne piim, mis on üsna valguvaene. Loomsele valguallikale lisan pisut külma kraanivett juurde, et lõpptulemus vedelam jääks. Veel lähevad smuuti sisse jäätükid. Palavatel ilmadel on jääkülm smuuti väga mõnusaks vahepalaks. Heaks nipiks on sügavkülmutatud banaaniviilud ja avokaadod. Ise ostan koju külmutatud ja tükeldatud avokaadot ning banaani tükeldan ise ära ja panen sügavkülma (panen mitu banaani korraga, siis hea võtta kui smuuti tegemiseks läheb). Suurepärane mõte on smuuti sisse lisada lisaks puuviljadele ka mõnd köögivilja. Eriti hea viis on smuuti kaudu köögivilju lastele sisse sööta, kui nad neid tavalisel kujul eriti ei taha, nt brokkolit, spinatit, porgandit, kurki vms. Banaanist magusa maitse saanud smuuti sees ei ole köögivilja maitset võimalik tuvastada, kuid organismile on tagatud vajalikud vitamiinid. Suuremaks vahepalaks sobib väga hästi veel või-leib või paar galetti juustu/singi/hummusega. Lisandiks värskete köögiviljade lõigud. Randa ka hea ja mugav kaasa võtta! :) Väiksemaks vahepalaks sobib "käigupealt" haarata kotist (kodunt kaasa võetud, ehk eelnevalt planeeritud) puuvili ja peotäis pähkleid (nt suur õun ja 20 g mandleid). Mulle meeldib mõnel päeval süüa vahepalaks paar ruutu tumedat šokolaadi ja juua tassi kohvi. Šokolaadi asendab mõni päev paar galetti maapähklivõi ja banaaniga või šokolaadikattega riisigalett. Kuumal suvepäeval sobib vahepalaks ka hästi väiksemat sorti jäätis (ei pea valima poest "Eriti rammusat", vaid piisab ka "Väikesest Tomist":)). Kui põhitoidukorrad on söödud iga nelja tunni järel "taldrikureegli" päraselt, jood päeva jooksul piisavalt vett (1-1,5l) ja unetunde on päevas piisavalt (vähemalt 8h), siis võib olla, et Sa ei vajagi vahepalasid. Toimida tuleb oma enesetunde järgi! :) Ilusat suve jätku ja naudime soojasi ilmasid! :) Mari-Anne
0 Comments
Leave a Reply. |
Teemad
All
varasemad
March 2023
|