Meestekuu raames novembris kõik teenused meestele -25%
Täna kirjutan kiudainetest ja nende olulisusest meie menüüs.
Kiudained on mitteseeditavad süsivesikud. Kiudaineid leidub vaid taimedes, näiteks täisteratoodetes, kaunviljades, puu- ja köögiviljades. Loomses toidus, nagu muna, liha ja piimatooted kiudaineid ei ole. Meie jämesooles elavad mikroorganismid, kes oskavad ja suudavad kiudaineid osaliselt lõhustada. Need samad mikroorganismid on meie kehale kaitsevõime tagajateks. Seega kiudained on mikroorganismidele toiduks, et nad saaksid meie organimis oma tööd teha. Kuna kiudained meie organismis ei imendu, kuid jämesooles need siiski mikroorganismide poolt osaliselt lagundatakse, siis annavad kiudained meile ka natuke energiat, täpsemalt 2 kcal. Nüüd aga täpsemalt veel, miks kiudained siis ikka meile nii olulised ja vajalikud on?! 1. kiudaineterikas toidukord aitab meil kõhtu kauem täis hoida; 2. need aitavad toidumassil meie peensooles edasi liikuda; 3. reguleerivad meie seedimist, ehk piisav kiudainete sisaldus meie menüüs aitab ära hoida kõhukinnisust ja seeläbi ennetada mõningaid vähivorme, ka südame- ja veresoonkonnahaigusi ja II tüüpi diabeeti; 4. kiudained aitavad väljutada organismist jääkaineid ja kollesterooli; 5. aitavad glükoosi imendumist aeglustada, vältimaks veresuhkru liigset tõusu; 6. aitavad säilitada normaalset kehakaalu. Kiudained võib liigitada kaheks: vees lahustuvad ja vees lahustumatud. Vees lahustuvad kiudained paisuvad vees ja on pehmed, moodustades geelja aine, mis liigub läbi keha. Lahustumatud kiudained liiguvad läbi seedetrakti ja võtavad endaga kaasa jääkained. Järgnevalt toon mõned näited vees lahustuvate kiudainete allikate kohta: kaerahelbed, odrahelbed, puuviljad, marjad, köögiviljad, kaunviljad. Vees lahustumatute kiudainete allikad on: täisteratooted, nende seas täisterariis, tangud, täisteraleib, sepik. Kuna vees lahustuvate ja lahustumatute kiudainete funktsioon on meie organismis erinev, siis peaksime mõlemat tüüpi kiudainete allikaid sisaldavaid toiduaineid oma menüüsse igapäevaselt lisama. Päevane kiudainete kogus, mida täiskasvanud inimene peaks ühes päevas sööma on 25-35g. Soovitusliku kiudainete koguse saab oma toiduga ühes päevas täis, kui hommikusöögiks süüa putru, millele lisada marju. Lõunasöögiks piisavalt köögivilju (taldrikureegli kohaselt) ja täistera riisi, õhtusöögiks samuti köögivilju (ka kaunvilju) ja teraleivaviil ja päeva ajal süüa põhitoidukordade vahel puuvilja. Eelpool nimetatud kiudainetele peaks kindlasti sobivas koguses ja vahekorras lisama juurde valke ning rasvu, kuid see pole tänase jutu põhiteemaks! :) Suvi on ees, värskeid Eestimaiseid marju ja aedvilju on valmimas! Kuid sellele eelneval ja järgneval pimedal ja külmal ajal ajavad "asja" ära väga hästi ka sügavkülmutatud aedviljad. Järgmise postituseni! Ilusat nädalavahetust! Mari-Anne https://toitumine.ee/
0 Comments
Leave a Reply. |
Teemad
All
varasemad
November 2023
|