Jõulud on aastas üks kaunimaid aegu. Ollakse koos perega ja lähedastega, justkui aega on rohkem kui iga päev ja süüakse üheskoos maitsvaid jõulutoite.
Kuidas, aga käituda nii, et jõuludega ülekilod ei tuleks uude aastasse? Enamus peredes ei ole jõuluõhtu vaid üks kokku saamine ja üks suurem söömine, vaid end peab jagama mitme pere ja sugulaste vahel ja igal pool istutakse jälle koos lauda ja süüakse, juuakse head-paremat. Oluline on mõõdukus, mitte ühtegi asja ei tohi üle tarbida. Kirjutan alljärgnevalt mõned näpunäited, kuidas kõhutunne kergemana aidata püsida ja juhul, kui kõht sai kõvasti täis pargitud, kuidas jälle hea enesetunne saavutada. Esmalt üks õhtu, kui süüa rohkem, ei tee veel kedagi paksuks nii nagu ei tee üks õhtu kedagi peenikeseks. Oluline on toituda järgmisel päeval jällegi tavapäraselt ning pisut kergemat toitu süüa kui verivorst, hapukapsas ja ahjuliha. Kui on teada, et õhtul on suurem peosöök tulemas, on oluline meeles pidada, et ei hommikusöök ega lõunasöök seetõttu vahele jääks, sest vastasel juhul oled õhtuks hundinäljas ja sööd kindlasti üle. Päeva esimesed toidukorrad võiksid olla natukene kergemad, näiteks hommikune kaerahelbepuder ja lõunasöögiks köögiviljad kanalihaga või kodujuustuga. Kindlasti peolauas õhtul süüa lihale juurde köögivilju, eriti tervislik valik oleks värske salat. Hapukapsas siinkohal ei kategoriseeru salati alla, sest tegemist on üsna rasvase kraamida. Verivorstide söömisel tuleks piirduda 1-2 vorstiga õhtu jooksul, sest tegemist on väga energeetilise tootega. Parim lahendus oleks sealiha asendada mõne lahjema lihaga, näiteks linnulihaga (kalkun, part) ja verivorstid jätta teistele ning ise võtta hapukapsast, keedukartulit ja rõhku panna värskele salatile. Üks hea nõuanne on viia taldrik, peale söömise lõpetamist, enda eest minema ning minna perega koos jalutuskäigule värske õhu kätte. Alkoholi soovitaksin asendada veega (ka mineraalveega) või kui sooviks on siiski alkoholi pidupäeval tarbida, siis eelistada kuiva veini. Õlled ja glögid annavad väga palju lisaenergiat ning vedelikuna saadud energia imendub koheselt verre. Kindlasti peaks jooma vett ka jõulusöömiste vahele, sest tavaliselt on jõulutoidud soolasemad kui meie igapäeva toidulaud. Magusast soovitaksin eelistada puuvilju ja pähkleid (viimased on vägagi energeetilised), sest soolaste roogadega on juba energia kindlasti täis kui mitte üle söödud. Kui jõuluõhtu on peetud, peaks järgmisel päeval jälle oma igapäevaseid tavatoite sööma ning soovitaksin end ka kehaliselt aktiivsena hoida nii saabub kergem enesetunne kiiremini tagasi. Pea meeles see, et üks õhtu ei muuda Sind paksuks, kui aga jätkad nõnda söömist jõulude ja uue aasta vahel, siis on juba oht kobedamaks saamisele küll! :) Kergeid ja rõõmsaid jõule! Mari-Anne
0 Comments
![]() , Järgev postitus on midagi magusat, midagi jõulumaitselist, midagi magusat ja midagi, mis aitab saledat pihta hoida saledana! (: Tegemist on kohupiimabaasil oleva jõulumaitseainetega maiusega, mida sobib süüa õhtuseks snäkiks, magustoiduks peale soolast rooga ja ka vahepalaks. Kindlasti sobib ka jõululauale neile, kes hoolivad saledast pihast ja kergest kehakaalust... Nelja maiuse tegemiseks läheb vaja: 2 ProFeel ahjuõunajogurtit 200 g 4% kreekajogurtit 2 viilu jassi seemneleiba 50 g pähkli-rosinasegu piparkoogimaitseainet, kardemoni, kaneeli Valmistamine: sega kokku kohupiimad ja kreeka jogurt. Lisa maitseained, vastavalt soovile. Serveeri magustoidud läbipaistvatesse klaasikestesse kihiti:aseta põhja kohupiimasegu. Tee näppude vahel leivad katki ning aseta leib kohupiima peale, seejärel lisa üks kiht kohupiima veel ning kõige peale pane pähkli-rosinasegu. Lase külmkapis seista 1-2h, seejärel naudi! Jäägen ka jõulude ajal tervislike toiduvalikute juurde ning nautigem lähedaste seltskonda! :) Mari-Anne ![]() Olen ise suur magusate muffinite fänn, eriti ohtra kaneeliga muffinite või rohke kakaoga, aga seekord meisterdasin soolased muffinid, peaaegu nagu päris pitsa kohe :) Tegemist on väga energiasõbralike, tervislike, gluteenivabade ja tõeliselt maitsvate muffinipoistega või siis tüdrukutega (kuigi enamasti tüdrukud on pigem magausalembelised)... (: Aga nüüd muffinite valmistamise juurde. 9 muffini jaoks läheb vaja: 1/2 suvikõrvitsat parmesani juustu (riivitud) 5% riivitud juustu 3 spl rukkijahu 3 muna pitsmaitseaine meresoola pipart Valmistamine: vahusta munad, riivi suvikõrvits, juust. Sega munadega ja lisa maitseained ja jahu. Kui taigen jääb natuke liiga paks, lisa kraanivett natukene. Raputa peale natuke seemneid ja küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 35-40 min või seni, kuni muffinid on pruunikad. Kõige paremad on jahtunult, siis ei ole tektuur enam niivõrd pehme. Jäägem tervislike toiduvalikute juurde! Mari-Anne Kas tunned mõni õhtu, et ei ole mõtteid mida söögiks valmistada? Minul on küll vahel selline tunne, et ei tea, mida valmistada, aga mitte, et mõtteid ei oleks, vaid erinevaid õhtusöögivariante on nii palju, et ei suuda otsustada, mida valida! :) Meil käib kuidagi periooditi, mis kodus popp toit on.. mõni aeg tagasi olin salati lainel, siis teine kord tahaks jälle midagi magusat (kohupiimast, pudingust), Olev on riisitoitude sõber ja nüüd on kuidagi muna erineval kujul "in". Panen siia mõned pildid õhtusöökidest. Pildidelt on enamasti näha, millest toidud koosnevad, ehk on abiks kellegile, kellel on mõttevaegus! Kõik toidud on kergesti valmistatavad, maitsvad ja toitaineliselt tasakaalus. Toidud on lihtsad ja seetõttu on presentatsioon tagasihoidlik!
Kõigile ilusat neljapäeva jätku! Mari-Anne (: ![]() Jagan Teiega enda tänaste muffinite retsepti. Vaja läheb 9 muffini jaoks: 2 muna 2 väiksemat banaani 1 purk kikerherneid 30 g täisterakaerajahu 1/2 tl küpsetuspulbrit näpuotsaga soola kaunistamiseks müslit Valmistamine: aseta saumiksrisse või blendrisse munad, banaanid, kikerherned. Mikserda läbi. Vala taigen kaussi ja sega juutde kaerajahu ning mina panin natuke vett ka, sest muidu jäi taigen liiga paks. Raputa sisse natuke soola ning küpsetuspulbrit. Taigen jääb üsna vedel! Aseta muffinid vormidesse ning raputa peale igale muffinile müslit. Küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 35-45 min. Seni kuni muffinid on kuldsed. Muffinid jäävad mahlased, pehmed ja banaan annab piisavalt magusust. Kui soovid jõulupäraseimaid lisa kaneeli, kardemoni ja piparkoogimaitseainet. Ilusat laupäeva! (: Mari-Anne Kui päris aus olla, siis ma ei ole supiinimene. Mulle maitsevad need küll, aga ise ma neid valmistada ei viitsi, sest ega nendest midagi erilist välja ei tule tavaliselt. Kui nüüd välja jätta lillkapsa-juustupüreesupp, mille retsepti jagan Teiega kunagi hiljem... ja mida oskan isegi mina hästi teha!:)
Täna tahan aga jagada oma lemmikut boršisupi retsepti ja Olevi lemmikut seljanka retsepti. Mõlemi supi autoriks on minu usin ja tubli ema! :) Käesolevad supid on palju toitaineterikkamad, tervislikumad ja maitsvamad kui purgisupid. Viimaseid on küll kodus kerge valmistada, aga mida need sisaldavad on juba omaette teema... Nii, aga nüüd suppide juurde. Boršisupi valmistamiseks läheb vaja: 2-2,5 l vett 1 Knorri puljongikuubik 1 suur sibul 2 suuremat peeti 2 porgandit 300-350 g seavälisfileed 4-5 spl ketšupit 2 spl oliiviõli (praadimiseks) soola terapipart loorberit Valmistamine: keeda lihast puljong. Praadida pannil sibul kuldseks. Riivida peet ja porgand ning praadida kergelt koos sibulaga pannil läbi, oliiviõlis. Kui peet ja porgand on pehmed, siis lisada ketšup ja hautada veel pannil umbes 5 min. Tükeldada keedetud liha, lisada puljongisse koos pannil küpsenud köögiviljadega. Keeta umbes 5-10 min, maitsestada ja ongi valmis. Seljanka tegemiseks läheb vaja: 2-2,5 l vett 4-5 suuremat sibulat 350-400 g suitsukanafileed (sobib Talleggi suitsukanakuubikud samuti) 2 marineeritud kurki 1 purk purustatud tomatit/tomatipüreed sool pipar, loorber õli praadimiseks Valmistamine: Sibul viilutada rõngasteks ja praadida, kuni sibul on kuldne. Lisada pannile tükeldatud kanafilee koos kurgiga. Peale lisada tomatipüree. Lasta umbes 10 min haududa ja kallata kõik potti keeva vee hulka. Veeta potis veel 5 min ja valmis. Mõlemi supi korral kui jagada väiksematesse purkidesse (kaanetada õhukindlalt), siis säilib kindlasti 10 päeva ja järgmisteks toidukordadeks on hea kasutada. Ja ilma liialdusteta, mõlemad supid on super maitsvad! :) Kõike ilusat! Mari-Anne |
Teemad
All
varasemad
March 2023
|