TERVISEJUHT
  • Lugemisnurk
  • TEENUSED
  • Meist
    • MI töövahend toitumisnõustajatele
  • KONTAKT

HEAD ISU!

Hommikusöök

29/9/2019

0 Comments

 
Picture

Hommikusöök pärast pikka und lööb päeva särama. Toitev eine ärkamise järel on hea viis kindlustada tervislik päev, mida ei kimbuta kummalised isud ja ärevad tujukõikumised. (Pau, T, Võsumets, M. 2018).
Miks oleks õige mõte süüa igal hommikul toitev ja tasakaalustatud hommikueine? Öösel on organism ära kasutanud maksas talletatud süsivesikute varud ning hommikul on vaja neid täiendada. Kui hommikusööki ei sööda hakkab organism lagundama enda varusid, mistõttu ei ole ta nii effektiivne kui peaks, mistõttu hakkab kannatama õppimis-, töö-, ja tähelepanuvõime. (toitumine.ee)
Hommikusöök võiks olla rikas aeglaselt imenduvate süsivesikute poolest, kindlasti ei tohiks ära unustada valke ning rasvu, mille koostoimel saab ühest hommikusöögist tasakaalustatud ja tervislik toidukord, mis lööb päeva käima ning annab piisavalt energiat. 
Alljärgnevalt toon mõned näited, mida, kui palju oleks sobilik süüa hommikusöögiks (enda ja Olevi hommikusöökide näitel). 
Kõige parem valik oleks hommikusöögiks süüa putru, mis on keedetud soovi korral piimaga. Sellisel juhul piisab, kui juurde süüa 1 keedumuna või 100 g kodujuustu. Käesolevas toidukorras on esindatud nii süsivesikud, valgud kui rasvad. Kui keeta puder piimaga, muudab viimane selle juba täitsa magusaks. Kui eelistad pisut veel magusamat varianti, siis lisa natukene pruuni suhkrut või steviat juurde. 
Kui keedad pudru ilma piimata, siis maitsestamiseks sobib hästi stevia või valgupulber (viimase lisamisel on puder magus ja valgud ka esindatud). Kui keeta puder veega, siis tuleks lisada rasvu juurde, milleks on väga sobilik maapähklivõi (ole kogusega tagasihoidlik:)), pähklid, seemned. Et puder oleks mitmekülgsem ja vaheldusrikkam, lisa soovi ja maitse järgi erinevatel päevadel erinevaid marju või puuviljatükke. 
Kui eelistad soolast putru, siis lisa singitükke, riivitud juustu, millest saad ka valgukoguse kenasti kätte. Kui kasutad rasvasemat juustu, pole vaja enam rasvu ka lisada. 
Et puder ei muutuks üksluiseks, siis varieeri erinevate pudruhelvestega: kaera-, neljavilja-, odra-, hirsi-, 8-viljahelbed jne. 
Pudruhommikutele vahelduseks on hea alternatiiv teha praemuna/keedumuna või omletti. Kindlasti ei saa vahetada kaerahelbeputru praemuna vastu 1-1-le, sest ühed on süsivesikud ja teised valgud/rasvad. Kui süüa muna hommikusöögiks, siis kindlasti juurde süüa süsivesikuid, milleks sobivad erinevad köögiviljad ja leib. 
Kolmandaks hommikusöögi alternatiiviks on müsli/kaerahelbed kohupiima, pudingu, jogurti või kreekajogurtiga. Jällegi, et kõik makrotoitained klapiksid, siis oleks sobilik käesolev hommikusöök kombineerida järgmiselt: 200 g kreeka jogurtit (või mõnd muud piimatoodet), 30-40g müslit, 1 suurem puuvili ja rasvaallikana maapähklivõid, seemneid või pähkleid. Kui müsli asemel kasutada kaerahelbeid, siis oleks soovituslik see eelmisel õhtul külmkappi valmis teha, et järgmise päeva hommikuks oleksid kaerahelbed paisunud. 
Kui aga Sa ei ole hommikuti üldse harjunud sööma, siis see on harjumus, mida saab kindlasti muuta. Nimelt alusta hommikut 1 banaani või klaasi keefiriga ja juba kuu aja pärast avastad end hommikusöögilauas kaerahelbepudru kausi taga istuvat! :)

Ilusat algavat nädalat ja sööge ikka hommikusööki! :)
Mari-Anne
​



0 Comments

Krõbeda koorikuga sõrnikud

15/9/2019

0 Comments

 
Picture

​Täna jagan Teiega üht mõnusat krõbeda koorikuga sõrnikute retsepti. 
Käesolev kogus oli peamiselt mulle, vaid 3 sõrnikut loovutasin kaaslasega... (kokku sain 11 sõrnikut).  Toitaineline väärtus on arvutatud terve koguse kohta.
Käesolevad sõrnikud on väga valgurikkad.




Vaja läheb:
1 muna
200 g lahjat maitsestamata kohupiima
20 g kaerakliisid
15 g kaerajahu
näpuotsaga soola
1 tl steviat (asendada soovi korral pruuni suhkruga)
natukene taimset piima vedeldamiseks (mina kasutasin India pähkli jooki)
lisandiks peale 10 g  maapähklivõid
1/2 banaani (u 40 g)
küpsetamiseks kookosrasva

Valmistamine: klopi lahti muna, sega kohupiimaga. Sega hulka kaerakliid ja kaerajahu ning natuke soola ning magustaja. Sega kõik ühtlaseks massiks ning lase tõmmata u. 15 min.
Küpseta sõrnikuid kookosrasvaga pannil mõlemilt poolt. 
Serveeri banaani ja maapähklivõiga.

Terve koguse toitaineline väärtus:
kcal 568
sv 41,2 g
r 24,5 g
v 48,9 g

Kui soovid valguvaesemaid, siis soovitan kohupiima kogust vähendada poole võrra ning suurendada kaerajahu kogust.

Ilusat pühapäeva!
​Mari-Anne


0 Comments

Mida valmistada tortillast?

8/9/2019

0 Comments

 
Kirjutan, mida maitsvat mina valmistan tortillast. Poes müüakse tortillasid 6-, 8-, 12ne kaupa pakkides. Tortillad säilivad avatud pakendis vaid paar  päeva. Mitmel järjestikkusel päeval süüa neid ma ei eelista, seega olen mina neid  sügavkülmutanud. Vahetult ennem kasutamist võtan välja ja umbes 10-15 min toatemperatuuril hoides muutuvad pehmeks ja volditavaks. 
Paar päeva tagasi aga tuli isu peale ja ostsin täisteraviljatortillasid. Mina eelistan suuremaid suurusi, sest väiksest ei saa midagi, kui just kaht väikesemõõdulist ei otsusta süüa :)
Täna jagan Teiega kaht võimalust, millega ja kuidas tortillasid valmistan.
Esimene neist on tortilla sisse keeratud omlett. Pannil valmistan omleti kahest munast. Isiklikult meeldib mulle lisada omletile seeni või paprikat ja sibulat või küüslauku. Maitsestan sojakastme ja pipraga. Küpsetan pannil oliiviõliga omleti kuldpruuniks, millele ennem valmimist raputan peale parmesani juustu. Seejärel tõstan omleti taldrikule tortillale peale ning keerand tortilla koos omletiga rulli. Serveerin värske salatiga (hetkel omaaia tomatite ja kurkidega). Tulemuseks on imemaitsev toit! :)
Veel meeldib mulle kasutada tortillat pitsapõhjana. Määrin tortillale peale ketšupit (eriti maitsev on kui tomatipasta on natuke vürtsikas). Pannil praen kanafileetükid koos küüslaugu ja seentega. Kui kana on küps, siis asetan selle pitsa peale. Lisaks lõigun pitsale peale hapukurki ja midagi magusat ka (nt mais või ananassikonserv). Veel lisaksin oliive, aga viimane kord mul neid kodus ei olnud. Kõige viimasena raputan peale parmesani juustu ning lasen pitsal ahjus olla umbes 10 min, et juust ära sulaks. Üldiselt söön sinna juurde veel värsket salatit ka, sest mulle meeldib süüa suuri portsjone! :) Kirsiks tordil on klaas suhkruvaba coca-colat kõrvale...
Tortillast on võimalik valmistada väga palju erinevaid häid toitusid (ka magusaid), aga nendest juba tulevikus...
Sulle soovin ilusat uut nädalat! :)

Mari-Anne

Picture
0 Comments

    Teemad

    All
    Eluviis
    Lihavaba
    Magus
    Soolane

    varasemad

    March 2023
    September 2022
    August 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Lugemisnurk
  • TEENUSED
  • Meist
    • MI töövahend toitumisnõustajatele
  • KONTAKT