Juba mitu aastat olen teinud delikatesskanahakklihast pikkapoissi või pätsikesi ahjus. Need Olevi vaieldamatud lemmikud! :)
Seekord toon retsepti ka Sinuni! Teen korraga terve ühe ahjuplaadisuuruse koguse, see on umbes 5 toidukorda. Vaja läheb: 2 pakki delikatesskanahakkliha 2 muna 2 suurt riivitud porgandit või 200 g riivitu suvikõrvitsat 150 g kodujuustu 1 suur sibul soovi korral küüslauk maitseks sool ja pipar 3 keedumuna (soovi korral) Valmistamine: sega hakkliha koos munaga. Riivi suvikõrvits või porgand ja haki juurde sibul. Sega kõik hakklihaga kokku ning lisa kodujuust ning maitseained. Olen lisanud taignasse veel maitserohelist ja seemneid, mis sobivad ka sinna juurde väga hästi. Samuti võib natuke soovi korral lisada riivjuustu. Aseta taigen pätsidena või ühe pika-poisina ahjuplaadile ja peida sisse keedumunad. Eelsoojenda ahji 200 kraadini ja küpseta umbes 45 minutit või seni kuni hakkab pikk-poiss ilusaks pruunikaks minema. Proovi ka ja anna märku, kuidas maitses!:) Mari-Anne
0 Comments
Tegin uutmoodi porgandikeeksi, mis kukkus välja päris mahlane, magus (ilma lisatud magusaineta) ja mõnusa tekstuuriga. Vaja läheb: 2 muna 70 g munavalget 300 g riivitud värsket porgandit 1 suur banaan (u 130 g) 50 g kuivatatud jõhvikaid 30 g täisterakaerajahu 20 g rukkimannat (sobib asendada rukkijahuga) 1/2 tl küpsetuspulbrit maitseks musta Himaalaja soola Valmistamine: klopi munad ja munavalged. Püreesta sinna juurde banaan (saumiksriga). Riivi porgand ning sega muna ja banaaniga kokku, lisa ka jõhvikad. Lisa kaerajahu, rukkimanna ja küpsetuspulber, sool. Küpsetasin keeksi leivavormis, millele panin alla küpsetuspaberi. Eelsoojenda ahi 200 kraadini ning küpseta umbes 40-50 min. Serveeri jahtunult. Kogu keeksi toitaineline väärtus: 749 kcal 130 g süsivesikuid 15,8 g rasvu 30,3 g valku Ilusat pühapäeva! Mari-Anne Täna tahan Teieni tuua enda poolt ühe lühikese loo oma vanemate totaalsest muutumisest.
Minu vanemad, nii ema kui isa, kaalusid veel 5 aastat tagasi kokku rohkem kui 200 kg. See oli täiesti normaalne kõigi jaoks, sest nii oli siis ja oli ka kaua aega ennem seda olnud – nad olid „suureks“ loodud, sest ega nende vanemadki omakorda ei olnud saledad. Veel enam, nad mõlemad, nii ema kui isa, on sünnist saati „suure kondiga“. Vähemalt nad ise arvasid nii. Tänaseks päevaks on nii, et 220 kg on saanud kahepeale kokku 150 kg. Suurest kondist on saanud 5 aastaga väiksem. Tegelikkuses see aga nii ei ole, et kui vanemad on suured, siis on nende lapsedki suured. Enda kehasuurus ja mass ja ka kehakoostis on väga paljuski enda reguleeritav. Alljärgnev on ilmselge tõestus sellele. Minu ema, Küllike, kaalus 5 a. tagasi 110 kg, ta ei tahtnud peeglisse vaadata ega kaalule astuda, sest ta ei olnud enda kehaga rahul. Sama lugu ka isaga. Tema algkaal oli samuti 110 kg. Õnneks kummalgi neist veel ühtki tervisehäda (haigust) ei olnud. Ühel päeval toimus totaalne pööre mõtlemises. Ema tahtis hakata teadlikumalt toituma, tahtis kaotada üleliigset kehamassi ja tunda end enda kehas paremini. Ta hakkas minu kõrval (kui veel vanematega elasin) mitmekülgselt ja tervislikult toituma. Kõiki muutuseid ei viinud ta oma menüü korrigeerimises sisse üleöö, vaid samm-sammult. Kehakaal hakkas langema, meeleolu paranes, motivatsioon tõusis ja riided sobisid selga. Tekkis hasart. Kui oli kehakaalust kadunud 10 kg, tahtis ta veel, kuigi esialgne eesmärk oli kaalunumbrile saada ette kahekohaline number. Tänaseks on tema kehakaal 66 kg. Ta on ilusam, noorem ja palju enesekindlam kui ta oli 5 aastat tagasi. Ema kõrvalt hakkas, aga isal ka pisut kaal langema, kuigi tema ei vaadanud esialgu üldse, mida, millal, kui palju suhu pistab. Ühel hetkel hakkas ka isa teadlikumalt toituma, suurel ema toetusel muidugi, kes kõik toidud neile mõlemile valmistab. Isa kehakaal on tänaseks 84 kg. Nad mõlemad on öelnud, et nad ei ole kordagi pidanud tundma nälga ega pole pidanud ka maitsetes kompromisse tegema. Selline toitumine nõuab rohkemaid teadmisi ja suuremat läbimõtlemist. Selle kõige juures ei ole nad kumbki teinud regulaarselt sporti, kuid kui nad seda oleks teinud, oleksid nad kiiremini siia jõudnud, kus nad täna on. Ühel korral õnnestus ema kaasata mul jõusaali, kuid see pole siiski tema jaoks. Ainuke teadlik liikumisviis, mida ema kord nädalas harrastab on kõndimine. Isa ei tee sedagi peale igapäevase liikumise. Ma olen tõeliselt uhke oma vanemate üle! Oluline on saada õiged juhtnöörid eesmärgipäraseks toitumiseks, kuid veel olulisem on sisemine motivatsioon ja tahe tänast olukorda muuta. Järgmiseks üks mahlase, tervisliku ja kakaose suvikõrvitsabrownie retsept. Vaja läheb: 300 g suvikõrvitsat 200 g õunu 3 muna 50 g pruuniriisijahu (sobib asendada kaerajahu või mandlijahuga) 30 g rukkimannat (sobib asendada rukkijahuga) 50 g datleid 1 tl küpsetuspulbrit 20 g vähendatud rasvasisaldusega kakaopulbrit (magustamata) kaneeli magustajaks steviat näpuotsaga soola Valmistamine: Riivi suvikõrvits ja õun. Klopi lahti munad ning sega riivitud suvikõrvitsa ja õuna juurde. Sega eraldi kausis kõik kuivained ning seejärel sega suvikõrvitsa ja õuntega kokku. Tükelda datlid ning sega taigna sisse. Kui taigen jääb liiga paks, lisa natuke vett. Eelsoojenda ahi 200 kraadini ning küpseta koogikest umbes 40 minutit. Kogu koogi toitaineline väärtus: 894 kcal 148 g süsivesikuid 21,4 g rasva 36,9 g valku Tegemist on ühe väga mahlase, kakaose ja figuurisõbraliku magustoiduga, mida on mõnus nautida vahepalaks tassikese kohviga puhkehetkel! :) Ilusat nädalavahetust! Mari-Anne Täna katsetasin soolaseid muffineid, kuna eile sain Biomarketi poest rukkimannat ja siis tuli ka kohe mõte, et tahaks midagi soolast küpsetada. Seekord tahtsin teha muffineid ilma singi ja juustuta. Ei olnud päris kindel, mis neist välja tuleb, aga üllatuseks maitsesid väga hästi. Minu soolaste muffinite jaoks läks vaja: 1/2 keskmist suvikõrvitsat (riivitult) 2 muna 2 spl rukkimannat 4-5 spl pruuniriisijahu 2 spl seemnete segu (kõrvitsaseemned, linaseemned, päevalilleseemned, seesamiseemned) 1/2 tl küpsetuspulbrit 2 küünt küüslauku maitseaineteks - sool, Prantsuse ürdisegu, pune. Kuna taigen tuli liiga paks, siis lisasin natuke vett. Valmistamine: mikserdasin munad, riivisin suvikõrvitsa, lisasin riisijahu ja rukkimanna, küpsetuspulbri, maitseained. Segasin taigna ühtlaseks, lõikusin sisse 2 küüslauguküünt ja lisasin 2 spl seemnesegu. Segasin veelkord taigna läbi ja jaotasin muffini vormidesse. Küpsetasin 200 kraadi juures umbes 40 min (täpselt kella ei vaadanud). Ja varsti oligi tuba muffini lõhna täis!:) Mari-Anne |
Teemad
All
varasemad
April 2024
|