Hei! :) Olen oma paljudes postitustes maininud, et lisan sinna ja tänna hummust. Hummust üldjuhul teen ise, mitte ei osta valmiskujul poest (ei olegi poe hummuste toitaineliste väärtustega kursis, aga see kodus valminud hummuse retsept on mega lihtne ja maitseb ülihästi). Hummus leiab koha meie kodus snäkkide (värskete köögiviljade) juurde, leivale ja galetile katteks, lihtsalt lisandiks wokiroale. Ma teen hummust üsna klassikalisel moel, kuid siiski jagan Teiega retsepti. Vaja läheb: 1 purk konservkikerherneid 1 küüs küüslauku 0,5-1 sidruni mahl 1 tl kuhjaga tahhiinipastat (leitav igas suuremas toidupoes) näpuotsaga soola ja pipart 1-2 spl oliiviõli Valmistamine: pane kõik koostisosad blendrisse ja mikserda ühtlaseks seguks. Kui segu on liiga tihke, siis lisa natuke vett. Ja voilaa - ongi valmis! Et hummusele teinekord anda särtsu, siis võib lisada rohkem chillipipart või hoopis peeti ja maitserohelist. Päikselist kevadet! Mari-Anne Pildi allikas: https://chloeting.com/recipes/easy-hummus
0 Comments
Hei-hei! Jällegi on mööda saanud järgmine nädal ja kätte on jõudnud kolmapäev ning see tähendab, et on blogisse kirjutamise aeg. Täna kirjutan ja jagan oma mõtteid, kuidas võimalikult hästi planeerida ühe nädala toiduplaani. Mis omakorda aitab kokku hoida aega, raha ja ei pea ka üleliigselt oma pead iga õhtu vaevama, et nuputada välja, mida toiduks valmistada.
Nagu me teame, siis tasuta lõunaid ei ole, ehk, et kui soovid süüa täisväärtuslikku, mitmekülgset ja tervislikku toitu ning seeläbi olla hea tervise juures, siis tuleb ka ise natuke panustada ja pingutada. Minu peamine nipp või nõuanne oleks võtta ühel päeval nädalas see aeg ja läbi mõelda järgmise nädala toidukorrad ning need kirja panna tabelisse. Eriti tore on, kui sellesse protsessi kaasata ka teised oma pereliikmed. Nii saavad kõik kaasa mõelda ning ka pere pisemad tunnevad, et on aktiivselt kaasatud. Kui menüü on paika saanud, siis teine aeg oleks vaja võtta, et teha e-poest toiduainete tellimus, mis võtab küll ehk tunnikese, aga saab kiiremini tehtud ikka kui minna toidupoodi kohale. Viimase puhul on ülilihtne teha emotsioonist tulenevaid valikuid või osta lihtsalt midagi lisaks, mille järele päriselt vajadust polegi. Minul on juba pea aasta olnud harjumuseks koostada järgmiseks nädalaks menüü ära teisipäeviti ning poetellimus teha kolmapäeval käesoleva nädala lõpuks. Ja tõesti möödub nädalaid, kus toidupoodi vahepeal vaja minna ei olegi. Mõnikord on vaja üht-teist juurde osta, aga siis lipsame kiiresti poest läbi ja võtame ka ainult puuduoleva toiduaine. Ja tõesti, väga mugav ja hea on vaadata nädala menüüst järgi, mis täna õhtul toiduks on. Lõunasöögid valmistan pühapäeval karpidesse valmis nii endale kui Olevile. Ka pisikesele tirtsule teen 2-3 päeva toidud valmis, et oleks nii lõunal kui ka õhtul ainult soojendamise vaev. Püüan iga nädal teha võimalikult mitmekülgse menüü, süüa erinevaid teravilju, erinevaid köögivilju ja erineval kujul. Ka ühel päeval püüan supi menüüsse mahutada ja teisipäeviti ikka midagi lihavaba. Kuigi liha minu menüüsse kuulub võrdlemisi vähe, võrreldes mõneaasta taguse ajaga, mil kui kanaliha toidukorraks ei söönud, siis polnud justkui täisväärtuslik toidukord :) eks aeg õpetab ja avardab silmaringi! :) Olevi menüü sisaldab liha kindlasti rohkem, kuid selle püüan osta ikka mahedalt kasvatatuna (v.a kanaliha, sest seda mahedalt ma pole meiekandis veel kohanud kuskil, kui keegi teab, kust saaks siis ootan vihjeid). Nii, nüüd aga toidukordade planeerimise juurde. Hommikusööke ma eraldi menüüsse ei planeeri, sest neid me teeme Oleviga erinevalt ja eraldi. Mina söön putru koos Lisliga iga hommik (püüan süüa erinevaid pudruhelbeid), aga Olev sööb mitmel hommikul muna. Lõunasöögid on meil Oleviga erinevad, minul on peamiselt lihavabad, kuid temal ikka maheda veiselihaga või kanalihaga. Viis lõunasööki mõlemile valmistan pühapäeviti korraga, kõik need viis ei ole erinevad, kuid püüan varieerida 2-3 päeval teravilju (makaron, riis, tatar, kinoa odrakruubid). Pühapäeviti, kui lõunasööke valmistan, kulub mul sellele maksimaalselt 1,5-2h koos köögi koristamisega (kokku 10 toidukorda). Õhtusöögiks sööme iga õhtu Oleviga sama toitu, mille valmistame vahetult enne selle söömist. Jagan Teiega selle nädala meie menüüd ka postituse lõpus. Kokkuvõtteks võib tunduda jube ebamugav ja aeganõudev menüüd planeerida, teha poest tellimust, oodata kullerit, toidukaubad kappi laduda ja lõpuks neist toidud valmistada, aga kui see on saanud harjumuseks ning iganädalaselt aitab kenasti "järjel" püsida ning toit valmib argipäeviti vaid soojendamise vaevaga, siis on see igati seda väärt. Kõht on head ja tervislikku toitu täis ning toidukorrad on vastavad energiavajadusele ning aitavad ennetada isude tekkimist. Ilusat jätkuvat nädalat! Mari-Anne Hei-hei! Eile oli teisipäev ja see tähendab, et meil on taimetoidumenüü sel päeval, väikeste mööndustega, mis puudutab muna ja juustu tarbimist. Liha sel päeval meie menüüsse ei kuulu.
Eile oli meil õhtusöögiks burger, vegan kotletiga. Kotlet ei ole minu valmistatud, vaid poest ostetud ning seetõttu tahangi seda jagada teiega, kuna käesolev kotlet on päris heade makrotoitainetega. Meie burger koosnes järgnevast (ühe portsjon): 2 viilu Tera Tasku leiba (kindlasti sobiks ka mõni teine leib või mitmeviljakukkel) 1 vegan kotlet (pilt on postituse lõpus) 1 viil 15% juustu 1/2 praetud sibulat 1 marineeritud kurk hummus (valmistasin ise) lisandiks kaalika "friikad" Valmistamine: prae kotlet pannil oliiviõliga või mõne teise taimse õliga ja sibularõngad kuldselt pruunikaks. Määri leibadele peale hummust ning lõigu marineeritud kurk. Kui kotletid on valmis, siis lao kõik kokku. Juurde lisandiks lõigu kaalikad peenikesteks friikartulisarnasteks kangikesteks ning küpseta ahjus või pannil. Kui teed pannil, siis küpseta jälle taimse õliga ja kui ahjus, siis piserda kaalikatele oliiviõli peale ja maitsesta meelepäraste maitseainetega. Mina valmistasin meie kaalika "friikad" pannil ja kasutasin kartulimaitseainet. Käesoleva kotleti makrotoitained 100g kohta on järgmised: 9g rasva 3,9g süsivesikuid 5,1g kiudaineid 15g valke 132 kcal See on hea alternatiiv tavalisele burgerikotletile, sealjuures maitseb tõesti hästi! Mina ostsin ecoopist, kuid olen seda näinud müügil ka Selveris. Kaunist päikeslist nädala jätku Teile! Mari-Anne Hei! Tänaseks olen kolmest peamisest makrotoitainetest jõudnud järjega kolmandani, milleks on toidurasvad. Toidurasvades olevad rasvhapped jagunevad küllastunud rasvhapeteks (juust, koor, rasvased piimatooted, rasvane liha), mono- ja polüküllastumata rasvhapeteks (taimsed õlid, kala, pähklid, seemned). Normaalseks elutalitluseks vajab organism neid kõiki. Millistest allikatest ja millises koguses meie organism neid vajab? Sellest kohe kirjutan natuke pikemalt. Taimsetes rasvades ehk lipiidides on ülekaalus küllastumata rasvhapped ja need on vedelad, nt taimsed õlid. Erandiks on kookosrasv. Kaht rasvhapet ei ole organism suuteline ise tootma ning nendeks on oomega-6 (päevalilleseemned, nisuidud, seesamiseemned, pähklid, sojaoad) ja oomega-3 (rasvased kalad, linaseemned), mistõttu peab neid saama toiduga. Loomsetes rasvades on ülekaalus küllastunud rasvhapped ja need on tahkemad, näiteks seapekk. Viimaste seas on erandiks kalaõli, mis on vedel. Taimsed õlid sisaldavad ka küllastunud rasvhappeid ning loomses toidukraamis on üsna palju küllastumata rasvhappeid. Rasvad on organismile väga olulised, nende ülesandeks on mitmete teiste ülesannete seas olla organismile energiaallikaks, osa võtta organismi kasvuprotsessidest, aitavad organismil imendada rasvlahustuvaid vitamiine ja mis peamine, rasvad annavad toidule maitset ja lõhna. Organism vajab erinevaid rasvhappeid järgmises vahekorras: küllastunud rasvhappeid kuni 10% kogu rasvhapete tarbitavast protsendist, monoküllamstumata rasvhappeid 10-20%, polüküllastumata rasvhappeid 5-10%, transrasvhappeid maksimaalselt 1% (kiirtoit, küpsetised, osad margariinid). Inimene, kelle päevane energiavajadus on 2500 kcal, võiks tarbida rasvu 70-97g. Protsentuaalselt kogutoiduenergiast võiksid rasvad moodustada Eesti toitumissoovituste kohaselt 25-35%. Kui rasvu tarbida pikemaajaliselt alla soovitusliku koguse mõjutab see organismi negatiivselt väga mitmel moel, näiteks nõrgeneb organismi vastupanuvõime haigustele ning nõrgeneb immuunsus. Teisalt kui tarbida rasvu soovituslikust rohkem mõjutab see tervist ja organismi seeläbi, et inimene saab liigselt energiat, mida ta ei suuda ära kulutada ning see üleliigne energia ladestub rasvarakkudena kehasse, mille tagajärjel tekib ülekaalulisus ning rasvumine. Rasv peidab end väga hästi, näiteks leidub peitrasvu juustus, vorstitoodetes, saiakestes, rasvastes piimatoodetes. Seega on oluline oskus lugeda pakenditelt toitainelist informatsiooni, mille tulemusel on võimalik vältida üleliigset energia saamist. Kui organismi päevane energivajadus on 2500 kcal, sellisel juhul oma päevase vajaliku koguse ravhappeid saaks organism kätte järgnevaid tooteid süües: 25-35 g pähkleid, 30-40g võid või õli, ja umbes 30 g jääks peiedetud rasvade arvele. Kokkuvõtteks on rasvhapped ehk lipiidid erinevas vanuses inimestele, alustades beebidest lõpetades eakatest, väga olulised ning täidavad meie kehas väga mitmeid funktsioone, kuid nende tarbimisel tuleks olla teadlik ning tähelepanelik, mida ja kui palju tarbida, sest just rasvhapped annavad meile kolmest makrotoitainest (valgud, süsivesikud, rasvad) kõige enam energiat 1 g kohta 9 kcal. Seega tarbime rasvu teadlikult ja mõõdukalt! Kõike head Teile ja juba järgmise postituseni! Mari-Anne Kasutatud kirjandus: "Normaalne söömine" M. Zilmer, U. Kokasaar, A. Lill www.toitumine.ee Heip! Avastasin hommikul, et täna on ootamatult jälle pärale jõudnud kolmapäev ja see tähendab, et on aeg jagada retsepti. Nii-siis hakkasin meisterdama muffineid (kiire ja lihtne). Tegin sellest, millest kodus leidus ja tulemuseks tulid magusad ja igati mõnusad kuklikesed.
Kokku tuli 9 muffinit. Vaja läheb: 2 muna 1 küps banaan 70 g täistera nisujahu 60 g kaerajahu 1 tl (50g) mett 40 g datleid näpuotsaga soola 1/2 tl küpsetuspulbrit Valmistamine: pane blendrisse muna, banaan, mesi. Mikserda kõik läbi. Vala segu kaussi ja lisa kuivained. Sega ning vala segu muffinivormidesse. Mina kasutan silikoonvorme, sest need on super hästi pestavad ja ei ole mingit jama, et muffinipaberid jääksid muffinite külge kinni jne. Seega soovitan soojalt! :) Jagan ühe muffini toitainelist väärtust ka: 111 kcal 20 g süsivesikuid 3 g rasvu 3,5 g valku Head katsetamist. Andke ikka märku, kui meie retsepte katsetate! :) Rõõmsat meelt! Mari-Anne |
Teemad
All
varasemad
April 2024
|