Täna kirjutan kiudainetest ja nende olulisusest meie menüüs.
Kiudained on mitteseeditavad süsivesikud. Kiudaineid leidub vaid taimedes, näiteks täisteratoodetes, kaunviljades, puu- ja köögiviljades. Loomses toidus, nagu muna, liha ja piimatooted kiudaineid ei ole. Meie jämesooles elavad mikroorganismid, kes oskavad ja suudavad kiudaineid osaliselt lõhustada. Need samad mikroorganismid on meie kehale kaitsevõime tagajateks. Seega kiudained on mikroorganismidele toiduks, et nad saaksid meie organimis oma tööd teha. Kuna kiudained meie organismis ei imendu, kuid jämesooles need siiski mikroorganismide poolt osaliselt lagundatakse, siis annavad kiudained meile ka natuke energiat, täpsemalt 2 kcal. Nüüd aga täpsemalt veel, miks kiudained siis ikka meile nii olulised ja vajalikud on?! 1. kiudaineterikas toidukord aitab meil kõhtu kauem täis hoida; 2. need aitavad toidumassil meie peensooles edasi liikuda; 3. reguleerivad meie seedimist, ehk piisav kiudainete sisaldus meie menüüs aitab ära hoida kõhukinnisust ja seeläbi ennetada mõningaid vähivorme, ka südame- ja veresoonkonnahaigusi ja II tüüpi diabeeti; 4. kiudained aitavad väljutada organismist jääkaineid ja kollesterooli; 5. aitavad glükoosi imendumist aeglustada, vältimaks veresuhkru liigset tõusu; 6. aitavad säilitada normaalset kehakaalu. Kiudained võib liigitada kaheks: vees lahustuvad ja vees lahustumatud. Vees lahustuvad kiudained paisuvad vees ja on pehmed, moodustades geelja aine, mis liigub läbi keha. Lahustumatud kiudained liiguvad läbi seedetrakti ja võtavad endaga kaasa jääkained. Järgnevalt toon mõned näited vees lahustuvate kiudainete allikate kohta: kaerahelbed, odrahelbed, puuviljad, marjad, köögiviljad, kaunviljad. Vees lahustumatute kiudainete allikad on: täisteratooted, nende seas täisterariis, tangud, täisteraleib, sepik. Kuna vees lahustuvate ja lahustumatute kiudainete funktsioon on meie organismis erinev, siis peaksime mõlemat tüüpi kiudainete allikaid sisaldavaid toiduaineid oma menüüsse igapäevaselt lisama. Päevane kiudainete kogus, mida täiskasvanud inimene peaks ühes päevas sööma on 25-35g. Soovitusliku kiudainete koguse saab oma toiduga ühes päevas täis, kui hommikusöögiks süüa putru, millele lisada marju. Lõunasöögiks piisavalt köögivilju (taldrikureegli kohaselt) ja täistera riisi, õhtusöögiks samuti köögivilju (ka kaunvilju) ja teraleivaviil ja päeva ajal süüa põhitoidukordade vahel puuvilja. Eelpool nimetatud kiudainetele peaks kindlasti sobivas koguses ja vahekorras lisama juurde valke ning rasvu, kuid see pole tänase jutu põhiteemaks! :) Suvi on ees, värskeid Eestimaiseid marju ja aedvilju on valmimas! Kuid sellele eelneval ja järgneval pimedal ja külmal ajal ajavad "asja" ära väga hästi ka sügavkülmutatud aedviljad. Järgmise postituseni! Ilusat nädalavahetust! Mari-Anne https://toitumine.ee/
0 Comments
Hei! Tegin taaskord ühe uut-moodi "koogi" või õigem oleks seda nimetada lihtsalt küpsetiseks. See koosneb täpselt nendest koostisainetest, mis kodus leidusid. Minu eesmärk oli teha küpsetis, mis jääks võimalikult magus, kuid samas magustajat ma lisada sellele seekord ei tahtnud. Magusaks teeb selle banaan ja ploomid. Lõpptulemus jäi täitsa magus ja mõnus. Magusus on muidugi suhteline, mis ühele on magus, siis teisele ei ole üldse. Kes aga soovib, saab kindlasti magusama versiooni teha. Küpsetise jaoks läheb vaja: Põhi: 1 purk kikerherneid 2 muna 50 g kaerakliisid 50 g mandlijahu 1 banaan näpuotsaga soola 1/2 tl küpsetuspulbrit Pealise jaoks läheb vaja: 2 banaani 1 muna 50 g kuivatatud ploome 100-150 g 4% kreeka jogurtit näpuotsaga soola ja küpsetuspulbrit Valmistamine: leota ploomid vees pehmemaks (paar tundi või üleöö). Alusta põhja valmistamist. Mikserda omavahel ühtlaseks massiks kikerherned, banaan, munad. Sega sinna juurde kaerakliid ja mandlijahu, näpuotsaga soola ja küpsetuspulbrit. Sega kõik ühtlaseks massiks. Vala koogivormi (mina kasutasin klaasist ahjuvormi) ja küpseta ahjus 10-15 min 200 kraadi juures. Samal ajal alusta pealise valmistamisega. Mikserda omavahel banaanid, muna, leotatud ploomid koos vedelikuga, kreeka jogurt. Sega kõik omavahel ühtlaseks massiks. Lisa näpuotsaga soola ja küpsetuspulbrit. Võta põhi ahjust välja ning vala pealis põhjale. Küpseta "koogikest" 200 kraadi juures 45-50 min. Ilusat kevade jätku ja olge ikka rõõmsad! :) Mari-Anne Käes on aprilli algus ja kaugel see suvigi enam on?! Ilmad on veel küll heitlikud - ühel hetkel sajab lund ja teisel hetkel paitab soe kevadpäike põski! Aga siiski - kevadmärke on juba palju.
Täna soovin kirjutada sellest, kuidas teha esimesi samme tervislikuma, parema ja kergema enesetunde heaks. Mis oleks parem, kui tunda end oma kehas eesoleval suvel ja mitte ainult siis, vaid üldiselt edaspidi hästi, energiliselt ja kergelt!? Tehes tervsilikemaid ja paremaid toidu- ja liikumisvalikuid, teed head eelkõige iseendale. Paremal juhul veel partnerile, sõbrale ja lemmikloomale, kelle kaasad enda tegevusse. Teadlik toiduvalik ja aktiivne eluviis tekitavad hea enesetunde, millega kaasneb üldiselt ka madalam number kaalul. Viimane ei tohiks kindlasti olla kinnisidee, ehk et tehes teadlikke ja häid toiduvalikuid ja sealjuures olla füüsiliselt aktiivne peaks olema omaette mõnus ja nauditav tegevus, millest tunned rõõmu ja naudingut ning millega kaasneb positiivne kõrvalnähtus - madalam kaalunumber ja väiksemad kehamõõdud. Kui jääda kinni kaalunumbrisse ja kehamõõtudesse end igapäevaselt kaaludes ja meeleheitlikult lootes iga päev näha madalamat numbrit, siis võid kindel olla, et nii see ei lähe. Keha ja vaim lähevad stressi ning ei tee Sinuga koostööd. Fakt on see, et kui soovid muutusi oma enesetundes, meeleolus ja kehakuvandis, siis tuleb selle nimel ka tööd teha ehk panustada - niisama lihtsalt see ei juhtu, veel enam kiiresti üleöö. Millest aga alustada? - trenni teha ei viitsi/või pole aega (vabanduse leiab ikka), kõht pole ka eriti tühi, ehk isu ka pole, kui siis mõne maiustuse ja saiakese järgi!!!, aega ei ole, et süüa valmistada, jne... kui viimaste vabanduste juures tunned end ära ja oma senist eluviisi ja -kombeid valmis muutma ei ole, siis edasine pole Sulle, sest imenippe, tablette või jooke mul Sulle soovitada ei ole! :) Kui aga oled selle koolkonna esindaja, kes tahaks end tunda suveks energilisemalt, kergemalt ning paremini ning oled valmis oma senises eluviisis tegema korrektiive, siis järgmised näpunäited, millest alustada on just Sulle! 1. Söö iga päev 3 põhitoidukorda (hommiku-, lõuna- ja õhtusöök). Kõik toidukorrad peaksid olema taldrikureeglipärased. Täpsem informatsioon on www.toitumine.ee 2. Ära jäta mitte ühtegi põhitoidukorda vahele! - söö iga põhitoidukord 4-5 tunni tagant. 3. Kui põhitoidukordade vahel läheb kõht tühjaks, siis võta väike vahepala. Selleks sobivad: puuvili, pähklid, klaas keefirit, näkkileib, paar ruutu vähemalt 70% šokolaadi. Vahepala söö ka siis, kui kõht ei ole tühi, aga nagu midagi ampsaks. See hoiab ära olukorra, kus järgmise toidukorra ajal sööksid liiga palju ning teeksid valesid toiduvalikuid. 4. Ära tarbi magustatud jooke! - ära joo mahlasid, limonaade ja teisi magusaid jooke (sh magusaid alkohoolseid jooke). Joo vett, magustamata teed ja kohvi. 6. Piira oluliselt või jäta täiesti menüüst välja järgmised produktid, millest Sinu keha midagi olulist endale ei saa: kastmed, magusad jogurtid, poolfabrikaattooted (vorstid, pihvid), pagaritooted. Kui soovid neid süüa, siis söö harva (mitte tihedamini kui kord nädalas ühel toidukorral!) Miks? Kuigi mitte millestki ei peaks täielikult oma söögisedelil loobuma, siis on tooteid, mida tuleks süüa väga harva (väikeses koguses) või paremal juhul üldse mitte ning tooteid, mida süüa jällegi tihedamini ja pisut suuremas koguses. 7. Toitu mitmekülgselt ning vaheldusrikkalt. Söö nädala lõikes erinevaid teravilju (pudruhelbed, tatar, kinoa, pasta, riis, kruubid, leib, sepik jne), erivärvilisi köögi- ja puuvilju, erinevaid marju (sobivad hästi lisada hommikupudrule, kohupiimale, maitsestamata jogurtile). 8. Tarbi piisavalt valku (kogu päevasest kaloraažist kuni 20% võiksid moodustada valgud). Tarbi erinevaid valguallikaid, mitte ainult liha. Liha oleks soovitatav tarbida nädalas vaid paaril korral ja seda koguseliselt korraga üpris vähe - kuni 100g (kogus on toore liha kogus). Kuid jällegi täiesti enda menüüst liha eemaldada ka pole mõistlik, sest normaalkoguses liha annab inimorganismile B-grupi vitamiine, kaaliumi, fosfori ja hästi omastatavat rauda, mis on terve organismi hästi toimimise eelduseks. Liha saab asendada piimatoodetega, munaga, kalaga. Viimast võiks süüa nädalas paaril toidukorral. Kui on soov täiustada oma menüüd taimse toiduga enam, siis liha asenduseks sobivad hästi kaunviljad, tofu, temphe, hernehakkmass jne. Ka viimastega ei tohiks üle pingutada nii nagu mitte ühegi teise toiduainega - kõiges olgu ikka tasakaal! Kuid iga põhitoidukord peaks sisaldama siiski valku. 9. Ole päeva ajal aktiivne - trenni tegema ei pea, kuid sihipärast kiiremat kõndimist võiksid küll harrastada. Iga päev võiksid sammuda kokku 10 000 ja rohkem sammu. Võta sõber ja lemmikloom ka kampa ning nautige pisut kargeid kevadõhtuid koos. Kui aga jaksu ja soovi on, siis paaril päeval oleks igati teretulnud sörkjooksu harrastamine või mõne muu spordialaga tegelemine. Kõige olulisem on, et naudid seda, mida teed, siis teeb ka meel ja keha Sinuga koostööd! Seega vali meelepärane liikumisviis ja harrasta seda! 10. Maga iga öö vähemalt 8-9 tundi! Piisav puhkus ja uni on ülioluline kehale, organismile ja vaimule. 11. Alusta juba täna ja ära lükka algust homsesse või järgmisesse nädalasse. Pane nädala alguses kirja käesoleva nädala plaan (toiduplaan ja liikumisplaan) ja täida seda hoole ja rõõmuga. Ikka jõudu ja jaksu ja varsti ongi juba suvi! Mari-Anne |
Teemad
All
varasemad
April 2024
|