TERVISEJUHT
  • Lugemisnurk
  • TEENUSED
  • Meist
    • MI töövahend toitumisnõustajatele
  • KONTAKT

HEAD ISU!

Veel üks šokolaaditort

23/11/2018

0 Comments

 
Picture
Sain ema tehtud koogist inspiratsiooni ning otsustasin ise ka valmistada tõelise šokolaadotordi tervislikus võtmes. 
Tort tuli ülimaitsev, kuid oleksin pidanud panema želatiini, et sisu paremini koos püsiks.
Mina kasutasin vaid tumedat šokolaadi, aga sellest oli vähe. Olen teinekord targem!:)
Tordi komponente ära ei kaalunud, seega täpselt toitainelist väärtust tordi kohta ei oska välja tuua. 

Tordi jaoks põhja valmistamiseks läks vaja:
kookosrasva
kiirkaerahelbeid
1 tl steviat
meresoola
vähendatud rasvasisaldusega kakaopulbrit

Valmistamine: Sulata kookosrasv veevannil ning sega kuivained juurde. Aseta koogipõhjale, küpsetuspaber alla (soovi korral), ning pane põhjasegu vormi põhja ning aseta külmkappi tahenema seniks kuni valmistad sisu.

Tordi pealmine osa:
2 FitPudingut kakaomaitselist
1 Kreeka jogurt (4%)
1 Valio kakaomaitseline kohupiimakreem
Vähendatud rasvasisaldusega kakaopulbrit
Vähemalt 70% šokolaadi (80-100g)
maitseks meresoola
rummiekstrakti

Valmistamine: sulata veevannil šokolaad ja sega kõik komonendid omavahel kokku. Aseta koogivormi. Jäta külmkappi terveks ööks/päevaks.
Serveerimisel riivi peale vähemalt 70% šokolaadi ja kaunistamiseks metsapähkleid tumedas šokolaadis.
Kui soovid tugevamat tektuuri tordile, siis soovitan proovida želatiini kasutada.

Magusat reedet!
​Mari-Anne




0 Comments

Figuurisõbralik pannkook

17/11/2018

0 Comments

 
Picture
Täna hommikul tundsin, et tahaks midagi muud hommikusöögiks süüa kui kaerahelbeputru. Olen väga suur kaerahelbepudrufänn, aga täna oli teine tuju! :)
Otsustasin teha ülepannikooki. Ja see tuli imemaitsev, üliheade makrodega (loe süsivesiku, valgu ja rasva tasakaaluga). Olen ka ennem pannkooki teinud, kuid ei ole kasutanud eelnevalt sellist jahude kombinatsiooni. Jagan ka Teiega oma meistriteose retsepti täpse energiateabega. 

Vaja läheb:
1 muna
120 g kunavalget
15 g rasvavaba sojajahu
15 g kookosjahu
küpsetamiseks oliiviõli
Serveerimisel:
1 keskmine banaan (u 90 g)
1 kiivi
15 g maapähklivõid
Toitaineline teave, koos puuviljade ja maapähklivõiga:
463 kcal

39,2 g süsivesikut
21,5 g rasvu
31,0 g valku

See on tervislikum ja toitainerikkam alternatiiv tavalisetele pannkookidele!
Ilusat nädalavahetust!
Mari-Anne

0 Comments

Vitamiinide olulisus meie menüüs

15/11/2018

0 Comments

 

Vitamiinid on eluliselt tähtsad mikrotoitained (neid tarbitakse mikrogrammides ja milligrammides). Need ei anna energiat (kcal), kuid on eluliselt tähtsad organismi normaalseks tööks ja tervise hoidmiseks. 
Et saada erinevaid vitamiine, tuleb süüa toite kõikidest toidugruppidest – täisteratooted, puu- ja köögiviljad, piimatooted, toidugrupp kala-muna-kana-liha, lisatavad toidurasvad (nt pähklid, seemned, mandlid). Süües väga rasva- ja suhkrurikkaid toite, saab küll palju energiat, kuid tihti on sellised tooted vitamiinide allikatena väga tagasihoidlikud, sisaldades tühjasi kaloreid, mis tekitavad isusi ja terviseprobleeme.
Vitamiine on oluline tarbida, sest need aitavad reguleerida närvide tööd, osalevad ainevahetusprotsessides, mängivad rolli luu- ja lihaskoe moodustamisel. Kindlasti kaitsevad vitamiinid haigestumise eest.
Vitamiinid jagunevad rasvlahustuvateks ja vees lahustuvateks. Seepärast on oluline teada, mis vitamiini millega koos tarbida, et ta saaks organismis imenduda ning oma ülesannet täita (nt porgand sisaldab rasvlahustuvat vitamiini A ning seda sobiks koos süüa mandlitega). 
Vitamiinide vajadus sõltub soost, vanusest, aktiivsusest, organismi tervislikust seisundist. 
Vitamiinid vähenevad/kaovad toidust, kui neid väga kaua kuumutada (alati on parem valik värske porgand kui keedetud/küpsetatud porgand).

Juhul kui inimene toitub mitmekülgselt ning teadlikult, siis ta üldjuhul vitamiine toidulisandina juurde ei peaks võtma. Väljaarvatud D-vitamiin. Viimase seisukorra saab perearsti juures või Benu apteegis kiirtestiga teada saada. 
Ülioluline on aastaringselt tarbida köögivilju. Neid süüa erineval kujul, nii kuumutatult ning kindlasti ka värskelt.
Viimase aja minu lemmiktoit on olnud õhtuti värvilised salatid. Ise eelistan kuumutamata köögivilju ning lisandiks salatile saab võtta erineva valguallika. Loomsest valgust näiteks: kanaliha, kala, juustud, muna, kodujuust. Taimsest valgust oleks variandiks kikerherned, oad, läätsed.
Et tervislikule ja vitamiinirohkele salatile "vett mitte peale tõmmata", siis kindlasti ei soovita kasutada poekastmeid. Neid asendada maitsestamata jogurtiga, sidrunimahlaga, oliiviõliga. 
Allolevatel piltidel olevad salatid koosnevad jääsalatist, spinatist, magusparikast, peedist, tomatist, kurgist, avokaadost. Esimesel salatil on valguallikaks madala rasvasisaldusega kitsejuust ja Forte juust ning teisel ema soolatud forell. 
Kui toidukorraks salatit süüa ei soovi, siis püüda oma päevane vitamiinikogus süüa vahepaladega. Ise valmistasin vahepalaks hummust koos värskete köögiviljadega. Suurepärane kooslus (kolmandal pildil).

Olge ikka terved!
​Mari-Anne


Picture
Picture
Picture
0 Comments

Tõeline šokolaaditort

11/11/2018

0 Comments

 
Picture
Sain mõni aeg tagasi tõeliselt tummist ja šokolaadist torti, mille autoriks oli minu tubli ema. Ja nüüd soovin seda jagada Teiega, et saaksite sama erakordselt šokolaadist ja samas tervislikku maitset kogeda...
Tordipõhi:
125 g kivideta datleid (leotada 1-2 tundi)
3 muna
25 g magustamata kakaod
2 banaani
150 g mandlijahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
Valmistamine: Saumikserdada kõik komponendid kokku ja panna 22 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi. Küpsetada põhja 200 kraadises ahjus 40-45 min. Kui põhi on küpsenud, siis on vaja hakata valmistama tordikreemi. Tordipõhi saab sel ajal jahtuda.
Kreem:
1 avokaado
2 Fit (Tere) kakaopudingut
2 Proteiini kakaomaitselist kohupiimakreemi (Valio)
1 banaan
2 tl želatiini
4 tl steviat
30 g magustamata kakaod
paar tilka rummiessentsi
Valmistamine: Saumikserdada kõik komponendid  ühtlaseks ning lisada sulatatud želatiin. 
Tordi kokku ladumine:
Lõigata tordipõhi pooleks ja immutada mõlemad pooled musta kohviga. Üks tordipõhi panna vormi tagasi ja kallata peale pool kreemist, siis panna sinna peale teine pool tordipõhjast ja lisada sinna peale ülejäänud kreem. Lasta üleöö külmkapis seista ning serveerida järgmisel päeval. 
(NB! Pildil olev valge kreem on vahele pandud vähene vaniljemaitseline Fit (Tere) puddingu kiht).

Uute postitusteni!
​Mari-Anne

0 Comments

    Teemad

    All
    Eluviis
    Lihavaba
    Magus
    Soolane

    varasemad

    September 2022
    August 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Lugemisnurk
  • TEENUSED
  • Meist
    • MI töövahend toitumisnõustajatele
  • KONTAKT