TERVISEJUHT
  • Lugemisnurk
  • TEENUSED
  • Meist
    • MI töövahend toitumisnõustajatele
  • KONTAKT

HEAD ISU!

"Mitte mingi tavaline" toorjuustukook

30/7/2020

0 Comments

 
Picture
Eilse Olevipäeva puhul katsetasin toorjuustukoogi tegemist. Loomulikult on minul vaja teha alati kook ilma tavalise ohtra koguse võita, suhkru ja nisujahuta. Nõnda ka seekord ja lõpptulemus oli väga maitsev...
Otsisin internetist erinevate toorjuustukookide retsepte, aga ei leidnud endale sobilikku ning seetõttu tuli hakata olemasolevaid retsepte "tuunima", nagu mul ikka kombeks :)
Käesolev koogike on küllaltki energiatihe, kuid ega tasuta lõunaid ju polegi. Kui tahad, et kook maitseks nagu kook, siis tuleb teha endapoolseid järelandmisi. Sellegipoolest see koogike ei sisalda grammigi lisatud suhkruid, nisujahu ega ka tavalist võid - ja mitte, et need viimased kõik "kurjast" oleksid, vaid neid kõiki annab asendada koostisosadega, millest on rohkem kasu nii mulle, kui ka Sulle! :)
Nüüd aga retsepti ja valmistamise juurde.

Koogi valmistamiseks läheb vaja:
Põhi:
60 g kookosrasva
30 g kookosjahu
30 g täistera kaerajahu
näpuotsaga soola
magustajat (mina kasutasin Steviat)

Kate:
200 g Philadelphia toorjuustu (rasva 11%)
300 g maitsestamata jogurtit
3 muna
1 tl küpsetuspulbrit
vaniljeekstrakt
näpuotsaga soola
magustajat

Valmistamine: Sulata veevannil kookosrasv. Sega kokku omavahel kookosjahu, kaerajahu ja kookosrasv. Lisa näpuotsaga soola ja magustajat. Sega kõik ühtlaseks massiks ning vaja koogivormi põhja. Aseta see 20-30 minutiks külmkappi tahenema. Seejärel valmista koogikate. Vahusta munad ja sinna juurde toasoe toorjuust. Mina kasutasin 11% toorjuustu, seetõttu, et koogi energiatihedust mitte nii kõrgeks viia. Seejärel sega munade ja toorjuustu massiga kokku jogurt, küpsetuspulber, magustaja, näpuotsatäis soola ning vanilje. Sega kõik ühtlaseks massiks ning vala koogipõhjale. Küpseta kooki 180 kraadises ahjus umbes 50 minutit. Kui kook on küpsenud, tõsta see toatemperatuurile tahenema ning seejärel kui kook on maha jahtunud tõsta külmkappi ja oota veel paar tunnikest.
Lisaväärtust annaks koogi kattele juurde sidrunimahla lisamine, mis muudaks maitse pisut happelisemaks ning omanäoliseks. 

Uute postitusteni!
Mari-Anne




0 Comments

Šokolaadine peedikook

23/7/2020

0 Comments

 
Picture
Hei! Jagan Teiega oma šokolaadist peedikooki, mille tänane versioon on välja kujunenud retsepti mitmekordsest katsetamisest ja koostisosade timmimisest.
Olen ka varasema postituse kunagi teinud sarnasest küpsetisest, aga nüüd võin väita täiesti kindlasti, et paremat ma praegusest enam teha ei oska :) 
Tegemist on rohkest peedist koosneva koogiga, kuid minule ja minu pereliikmetele, jääb küll peedi maitse peitu ega tungi esile. 

Vaja läheb:
500 g keedetud peeti
2 muna
60 g kaerajahu
60 g  kookosjahu 
30 g kookosrasva
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
40 g magustamata kakaod
magustajat (mina olen kasutanud nii Steviat kui Hyxolit)
näpuotsaga soola
rummiessents (paar tilka)
Jahu on vaja käesolevale peedikogusele lisada 110-120 g ning kindlasti ei pea jahuks tingimata olema kaera ja kookose, vaid võib ka kasutada vaid ühe sordi jahu või asendada hoopis tatrajahu, rukkijahu, mandlijahu vms. Arvan, et lõpptulemus on sama maitsev.

Valmistamine: Pane kooritud keedetud peet blendrisse koos kahe kanamuna ja kookosrasvaga. Blenderda kõik ühtlaseks massiks. Vala blenderdatud mass suuremasse kaussi. Lisa kaussi juurde jahu, sool, kakaopulber, magustaja, rummiessents, sooda ja küpsetuspulber. Sega lusikaga kõik ühtlaseks massiks. Otsi välja vorm, mille sees kooki küpsetada. Mina kasutasin klaasist ahjuvormi, millele panin alla küpsetuspaberi. Vala taigen vormi ning silu lusikaga ühtlaseks. Aseta ahju ja küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 45-50 min. Küpsetis maitseb oivaliselt nii kuumana kui jahtunult. (:

Terve koogi toitaineline väärtus:
1166 kcal
136 g süsivesikuid
60,7 g rasva
48,9 g kiudaineid
44,4 g valku


Kõike ilusat!
Mari-Anne



0 Comments

Hommikusöök – päeva käima tõmbaja!

17/7/2020

0 Comments

 
Viimati kirjutasin sellest, kuidas puhkuse ajal toitudes söök ja jook enda kasuks tööle panna ning kuidas naasta puhkuselt ilma lisakilodeta.
Täna mõtestan lahti hommikusöögi olulisuse ja toon lõpetuseks kaks retsepti, mis oleksid suvehommikutel (ka teistel aastaaegadel) mõnusad valmistada. Järgmises kahes artiklis võtan luubi alla lõunasöögi ja õhtusöögi.
On inimesi, kes hommikusööki süüa ei armasta. Kas ei ole isu või ei ole aega - põhjuseid võib olla erinevaid. Tavaliselt on see lihtsalt harjumuse puudumine, kellel see harjumus juba sisse kujunenud on, see naljalt ilma hommikusöögita oma päeva ei alusta. Tervislik ja tasakaalustatud hommikueine pärast pikka und lööb päeva särama ja annab hoo sisse ainevahetuse protsessidele, kui organism on öö jooksul ära tarbinud maksa glükogeeni varud. Toitev hommikueine kindlustab olukorra, kus päeva lõikes ei teki imelikke isusid ning on piisavalt energiat lõunani mõttetööga tegeleda.
Tegelikkuses ei tohiks päeva lõikes erinevate toidukordade toitaineline ja energeetiline väärtus väga erineda, seega sobib iga hommikusöök süüa ka lõuna- või koguni õhtusöögiks. Päeva esimese toidukorra süsivesikud peaksid olema aeglaselt imenduvad. Süsivesikutele lisaks sisaldab toitev ja tasakaalustatud hommikusöök rasvu ning valke.
Järgmisena toon Teieni kaks erinevat einet, mis on sobilikud päeva käima tõmbamiseks. Käesolevad portsjonid on minu aktiivsusele ja kaalule vastavad, seega naisterahvad võiksid seda kogust kärpida ning väga aktiivsed trennimehed jällegi tõsta.

Kaerahelbepuder värskete marjadega.
100 g täisterakaerahelbeid
1 klaas piima
1 klaas vett
Näpuotsaga soola
1 tl magustajat (pruun suhkur/stevia)

Valmistamine: Vala vesi potti ja lase keema. Lisa piim ning kaerahelbed. Keeda seni kuni puder on valmis ning maitsesta viimaks soola ja magustajaga.
Serveeri puder värskete marjadega (100 g) ja 1 teelusika maapählivõiga. Lisaks pudrule söö 50-70 g kodujuustu või 1 keedumuna.
Kaerahelveste asemel vahelduseks soovitan süüa neljaviljahelbeid, 8-viljahelbeid. Kui soovid loomset pärisolu toitu enda menüüs vähendada, siis lehmapiima võid asendada taimse piimaga ning kodujuustu samuti taimse maitsestamata jogurtiga.

Leivad praemunaga
2 viilu leiba (teraleiba/seemneleiba)
2 muna
1 porgand
½ paprikat
½ sibulat
1 puuvili või tassitäis marju

Valmistamine: lõigu parajateks tükkideks porgand, paprika ning sibul. Küpseta pannil õli või kookosrasvaga. Lisa pannile juurde kaks muna (härjasilma). Maitsesta meelepäraste maitseainetega. Kui soovid soojasid võileibu, siis enne köögiviljade ja muna valmimist aseta kaks viilu leiba ka pannile sooja kaane alla. Serveeri munad leibade peal, soovi korral raputa peale natuke riivjuustu ja maitserohelist. Magustoiduks söö väike õun.
Mõlemad eelpool kirjeldatud hommikusöögid on väga toitvad ning tasakaalustatud oma makrotoitainete poolest. Kui need tunduvad olevat liiga suured portsjonid, siis söö vähemalt pool sellest, aga söö hästi! J
Vahelduseks härjasilmale soovitan teha munadest ja köögiviljadest omletti.
Hommikusöögi valmistamisele kulutatud 20 hommikuminutit on igati tasuv investeering iseenda tervisesse ja heaolusse.
 
Päikselist suve!
Olev
0 Comments

    Teemad

    All
    Eluviis
    Lihavaba
    Magus
    Soolane

    varasemad

    March 2023
    September 2022
    August 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Lugemisnurk
  • TEENUSED
  • Meist
    • MI töövahend toitumisnõustajatele
  • KONTAKT