Juba mõnda aega oli mõte viia läbi poes müüdavate nn "tervislikemate jäätiste" degustatsioon ning leida enda jaoks see "parim!" Mõeldud - tehtud! Läksime Coopi poodi ja seal olid kõik meie poolt välja valitud jäätised saadaval. Valisime välja järgmised jäätised: Balbiino mangoproteiinijäätis, Balbiino Be more mustsõstrajäätis, Balbiino vanilje- ja šokolaadijäätised (-30% vähem suhkrut), Premia 47% vähema suhkruga koorejäätis, Premia 40% vähema suhkruga mango-passionvilja jäätis. Eelarvamus oli mul kõigi proovitavate puuvilja- ja marjajäätiste suhtes, sest need kindlasti ei kuulu minu lemmikute sekka. Nii ka Olevil ja kokkuvõttes olid meie maitsed ja järeldused jäätiste osas täpselt samad. Kõige kehvemaks osutus meie hinnangul mangoproteiinijäätis. Selles on 124 kcal 100 g kohta, süsivesikuid 20,7,millest suhkruid 15,5. Rasvu väga vähe 1,7g. Maitse poolest oli see väga tugeva kõrvalmaitsega minu jaoks. Tehislik mangomaitse lõi tugevalt üle, mis mind jäi häirima. Tagant poolt teisele kohale tuli Balbiino Be more jäätis. Maitse oli iseenesest koorene, kuid rikkus minu jaoks maitse ära tugev mustsõstar. Selles jäätises on 100 g kohta 134 kcal, süsivesikuid 22,3 ja suhkruid 14,8. Jällegi teist korda ei ostaks! Tagant poolt kolmandaks jäi Premia mango-passionviljajäätis. Eelnevatest paremaks osutus see just seetõttu, et oli koorene ja selles oli vähem tunda nii mango, kui ka passioni maitseid. Ehk et domineeriv oli vaniljemaitse. Selles jätsis 100 g kohta on 168 kcal, 17 süsivesikut, millest 15 suhkrut. Tagant poolt neljandaks, või siis eest kolmandaks jäi Balbiino vaniljejäätis. Koht sellele jäätisele just selline kuna tegemist on väga vähe magusa jäätisega, teisalt jällegi mõistetav, sest selles on ka kõige vähem nii süsivesikuid kui ka suhkruid. 100 g kohta sisaldab see jäätis 83 kcal, süsivesikuid 8,7, millest suhkruid 6,2. Rasva osakaal oli samuti selles jäätises väga madal koorejäätise kohta, ehk 4,7g. Kuna see jäätis on nii madala energiasisaldusega, siis arvan, et ostan seda teinekordki! :) Hõbemedali sai meilt Balbiino šokolaadijäätis, milles on 30% vähem suhkruid. Tegelikkuses oli see kõige parema maitsega kõigist proovituist, kuid kui arvesse võtta toitainelist väärtust lisaks maitsele, siis selle tulemusel jäi siiski see jäätis teiseks. 100 g kohta annab see jäätis 190 kcal, 18,8 g süsivesikuid, millest suhkruid 13,5. Selle jäätise hea maitse tagab rasvasisaldus, mis on 11,1g, kui tuua võrdluseks tavaline vaniljejäätis nt Regatt, milles on 10 g rasva. Esikoha pälvis, nii minu, kui Olevi ühisarvamusel, Premia 47% vähem suhkrut sisaldav vaniljejäätis. See jäätis annab 100 g kohta 163 kcal, 10,5 g süsivesikuid ja 10, 5 g suhkruid. Rasvasisaldus on tavapärane koorejäätisele 10%. Oma esikoha sai see jäätis just seetõttu, et on mõnusalt koorene, küll mitte väga magus, kuid siiski magusam kui Balbiino vaniljejäätis. Seega kõik on tasakaalus: maitse ja toitainelineväärtus. Seda jäätist ostan ma kindlasti veel! :) Jään aga kindlasti ootama sarnaste makrodega šokolaadijäätist Premialt... Eelpool toodud jäätiste põhjal saab järeldada seda, et tasuta lõunaid ei ole. Kui jäätis on vähem magus, siis on ta ka energiavaesem, kui jäätis on magus ja rasvane on see ka energiatihedam!
Kindlasti ostan ma ka edaspidi tavalist jäätist, mille valmistamisel ei ole tähelepanu pööratud sellele, et jäätises oleks vähem suhkruid ja energiat. Minu vaieldamatult lemmik jäätis on eriti tume ja parajalt mõru šokolaadijäätis, ilma igasuguste lisanditeta, nagu moos, marjad, rosinad jne. Kõike võib tarbida, kuid tarbigem mõõdukalt! Ilusat pühapäeva! Mari-Anne
0 Comments
Täna toon Teieni, mu armsad lugemisnurga külalised, need mõnusad magusad kirsimufinid, millest paar päeva tagasi pildi sotsiaalmeediasse postitasin. Mina küpsetasin muffineid silikonist minivormides, seega ei tea lubada, kas tavalises vormis küpsetades põhja ja sisu tekstuur jääb sama mõnus. 6 muffini valmistamiseks läheb vaja: 1 purk valgeid konservube 2 muna taimset piima (kasutasin kookospiima, ei kaalunud välja, lisasin silma järgi,ehk 1/2 klaasi). Sobib asendada kindlasti ka lehmapiimaga 2 suurt spl täisteranisujahu 2 suurt spl rukkijahu 1/2 tl küpsetuspulber 70-100 g külmutatud kirsse (ilma kivideta) maitsestamiseks meresoola näpuotsaga magustajaks kasutasin Hyxolit (kuid võib asendada kindlasti mõne teise magustajaga) NB! Kui soovid magusaid muffineid, siis peaksid kasutama magustajat üsna tublisti, sest kirsid on hapud, kuid annavad jällegi mõnusalt marjast ja mahlast nüanssi :) Valmistamine: pese konservoad ja aseta blendrisse koos kahe toore munaga. Lisa juurde piim. Blenderda kõik ühtlaseks massiks. Vala segu kaussi, kus lisad kõik kuivained ja segad ühtlaseks. Viimasena lisa kirsid ning sega veel. Nüüd jaga taigen muffinivormidesse ja küpseta 200 kraadi juures 45 minutit. Lõpptulemusel jäävad muffinid pealt krõbeda koorikuga, kuid seest mõnusalt küpsenud, aga ikkagi pehmed. Kõige paremini maitsevad jahutatult. Ilusat nädalavahetust Sulle! Mari-Anne |
Teemad
All
varasemad
April 2024
|