Eile, kui koju tulin, oli tuba imelist koogilõhna täis - Olev oli valmis visanud ühe kohupiimast koogi, mis maitses niiiii väga hästi! Jagan siin retsepti ka Teiega, kui peaksite tahtma ka millegi magusa ja maitsvaga, kuid siiski suhkru- ja nisujahuvabaga, end kostitada. :) Põhja jaoks läheb vaja: 1 muna 2 spl kookosrasva (sulatatult) 30 g müslit (ilma lisatud suhkruta) 30 g kaerakliisid 40 g tatrajahu maitsestamiseks sool, magustajaks hyxol vesi Kate: 600 g maitsestamata kohupiimapastat 2 muna maitsestamiseks sool, vanilje magustajaks hyxol Valmistamine: sega omavahel kõik põhja komponendid kokku ja mätsi see koogivormile põhja, vajadusel lisa natuke vett. Sega kõik koogi katteks vajalikud komponendid omavahel ning vala põhjale peale. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 60 min. Meie sõime kooki külmkapikülmalt, kuid arvan, et maitseb väga hästi ka soojalt. Mõned mõtted, kuidas kooki rikastada: lisada põhjale sisse piparkoogimaitseainet/ kaneeli. Kohupiima rikastada sidrunimahlaga. Kohupiimale juurde lõikuda õunatükke või mõne teise puuvilja tükke. Võimalusi on mitmeid! :) Head katsetamist! Olev ja Mari-Anne
0 Comments
Ülesöömine on midagi, millega meist paljud on kokku puutunud ja seda eelkõige erinevate pidustuste ja tähtpäevade ajal. Ka nüüd, kohe-kohe on jõulud uksele koputamas ja paljusid inimesi vaevab pärast pidusööminguid raske enesetunne ja halvemal juhul paar lisakilogi.
Tänase postituse pühendan sellele, kuidas oleks mõistlik toimida ja käituda pidustuste ajal, et pärast seda ei peaks tundma rasket tunnet, vedama endaga kaasas lisakilosid või olema enda peale pahane manitsedes end "kas mul oli nii palju ikka vaja süüa?!" Pühade ajal ei piirdu me tavaliselt ühe pidusöömaajaga, sest on vaja külastada ühtesid ja teisi kalleid inimesi ning kostitada neid sõpru ja neid sõpru ka... Kui jõulud piirduksid vaid ühe suurema õhtusöömaajaga, siis poleks vaja väga muretseda, sest ega ühest toidukorrast ei ole end veel ükski inimene paksemaks söönud, nii nagu ühest väikesest toidukorrast pole ka keegi kehakaalu kaotanud. Üht või teist ikka saavutatakse järjepideva käitumismustriga. Selleks, et enda puusadele või naba ümber koguda mõned lisasentimeetrid piisab paarist järjestikkusest tugevast ja energiarohkest toidukorrast. Kõik, mis naha alla talletub ei ole kindlasti rasv, osa sellest moodustab ka vesi, mis paari päeva möödudes kaob. Järgmiseks mõned olulised nipid, mida järgides ei tohiks küll Sa oma kehale nii suurt kahju osutada: 1. Ära jäta toidukordi vahele - kui tead, et õhtul on plaanis suurem pidusöömine, siis kindlasti ei ole mõistlik hommikupoolseid toidukordi vahele jätta ega paastuda. Seda põhjusel, et õhtuks on söögiisu nii suur ja isutavad eelkõige rasva- ja süsivesikurikkad toidud ja väga lihtne on energiatasemelt süüa rohkem, kui Sul tegelikult vaja läheks ning oma isudele alla kirjutada. 2. Söö köögivilju - ära täida enda taldrikut esimesena liha või verivorstidega. Pea meeles taldrikureeglit, mille kohaselt poolel taldrikust peaksid olema köögiviljad, veerandil liha ja viimasel veerandil tugevam süsivesik. Köögiviljade all ma ei pea kindlasti ainult silmas praekapsast. Praekapsas moodustagu ühe osa pooltest köögiviljadest, aga seal võiks olla ka ahjuköögivilju (peet, kaalikas, porgand, lillkapsas vms) ja eriti hea oleks värske salat. Kui oled taldriku tühjaks söönud ja tunned, et veel jäi ruumi ja sooviksid midagi veel süüa, siis oota natukene ja suure tõenäosusega läheb see tunne mööda. Sellele aitab kaasa klaasi vee joomine. 3. Tõsta kõik endale silme ette taldrikule, mille plaanid ära süüa - kui valid kõik snäkid ja "ampsud" endale välja ning tõstad taldrikusse, siis Sa näed kui palju ja mida sööd. Vastasel korral võid süüa topelt või kolmekordse koguse kõike seda. 4. Joo piisavalt vett - jõulutoidud on üldiselt soolasemad ning seetõttu tuleks kehale anda ka piisavalt vett. Kui tunned, et kõht on tühi või jäi veel tühjaks, siis tegelikult võib Sul olla hoopis janu. Janu kustutamiseks sobib vaid vesi. Vett joo ka siis, kui janu ei ole. 5. Ole liikuv - kõnni iga päev vähemalt 10 000 sammu. See aitab kehal pidusöökide seedimise ja töötlemisega paremini hakkama saada ning hoiab ka meele ja tuju rõõmsa. 6. Söö ülejäänud päeva toidukorrad tavapärased - ära alusta hommikut juba piparkookide või verivorsti söömisega. Parim hommikusöök, mis ainevahetuse "käima lükkab" on muna koos lisanditega või kaerahelbepuder. 7. Ole mõõdukas - ole oma valikutega mõõdukas, kõike ei ole vaja pidulaualt proovida või kui ka teed seda, siis ole mõõdukas ja vastutustundlik. 8. See on Sinu keha ja Sinu teha, kuidas Sa end selles tunned ja milline see välja näeb!!! Ilusaid jõulupühi Teile ja olge ikka terved! Mari-Anne ja Olev Lõunasöök – mida süüa, mis kell, kui palju?
Iga päev peaks sisaldama hommiku-, lõuna-, ja õhtusööki. Nende vahele võiksid ära mahtuda veel 1-2 vahepala. Iga põhitoidukorra vahe võiks jääda 4-5 tunni vahele. Toidukordadevaheline protsentuaalne jaotus päeva lõikes võiks olla järgmine: Hommikusöök 20-25% Lõunasöök 25-35% Õhtusöök 25-30% Vahepalad kokku kuni 25% Kui hommikusöögiks on söödud toekas, mitmekülgne ja tasakaalustatud toidukord (hommikusöögi variante leiad vanade postituste seast), siis lõunasöök võiks tulla nii 5 tundi peale hommikueinet. Lõunasöögiks peaks olema samuti väga toekas ja tasakaalustatud toidukord (valgud, rasvad, süsivesikud õiges vahekorras). Kõige parem viis oleks oma lõunasöök ise kaasa võtta tööle/kooli, sellisel juhul on kindlustatud, et keha saab kõik vajaliku, et olla ülejäänud päev produktiivne, energiline ja ei tekiks vajadust erinevate näkside vastu. Toidukorda planeerides tuleks lähtuda taldrikureeglist. Selle kohaselt peaks pool taldrikust sisaldama köögivilju (kuumtöödeldud või/ja värskel kujul), veerandi taldrikust peaks ära katma toekam süsivesik ja viimasel veerandil peaks olema valguline osa. Poolele osale taldrikust on väga sobilik panna kuumtöödeldud köögivilju (ahjus tehtuna või pannil küpsetatuna), samuti sobib värske salat. Kuid siinkohal soovitan kindlasti salati ise valmistada, kuna poesalatid sisaldavad lisaks köögiviljadele tavaliselt ka suurel määral rasvu ja suhkruid. Kodusele salatile soovitan kindlasti lisada kvaliteetset salatiõli, milleks sobib oliiviõli, kreekapähkliõli vms, kuid suhkrut kindlasti sinna lisada pole vaja. Veerandi osa taldrikust peaks katma toekam süsivesik, milleks sobivad väga hästi kartul, tatar, kinoa, riis, odrakruup, pasta vms teravili. Viimasel veerandil peaks taldrikul olema valguline osa. Selleks sobib hästi liha, kala, kuid ka muna, kodujuust. Taimsetest valguallikatest oad, kikerherned, sojatooted, temphe (minu üks lemmikuid), tofu. Soja ja tofu ja neist tehtud toodete puhul ole kriitiline ning vaata, millest tooted on valmistatud, kui palju ja mida neisse lisatud on. Ohukohaks on siinjuures rasvade kõrge osakaal. Kui kasutad loomsest valgust rasvasemat produkti, näiteks veisehakkliha või lõhet, siis rasvade seisukohalt on norm juba täis, kui aga sööd väherasvast kala, kanaliha vms, siis tuleks rasvu lisada. Rasvadena sobib lisada avokaadot, taimset õli, seemneid või pähkleid. Kindlasti iga toidukord ei peaks sisladama magustoitu. Muidugi ruuduke või kaks tumedat šokolaadi on teinekord omalkohal, aga seda mitte iga päev, sest sellest on kiire uus harjumus tekkima. Magusasoovi kustutab kenasti ära klaas vett juua peale toidukorda ning närimiskummi närimine. Meie juba pea aastakese oleme vahetanud kõik loomsed toiduained mahedate vastu. Sellest tulenevalt me sööme kanaliha väga harva (väljaspool kodu vaid). Loomsest valgust on meie kodus vaid esindatud Mahe Liivimaa lihaveise liha, mahedad kanamunad otse talust, piim ja piimatoodetest ka peamiselt väikeettevõtete toodang ning jogurt on vahetunud peamiselt taimse jogurti vastu, milleks on Alpro maitsestamata kreekajogurt. Ka juust on mahe. Kala ostaksin ka parima meelega otse kalameestelt, aga seda võimalust mul kahjuks pole. Mina nädala sees pea üldse liha ei söö, kuid Olevile ikka valmistan väiksema koguse mahedat liha, selleks on ahjuliha või hakkliha tavaliselt. Kogus on väike ning sellele lisandub taimne valguallikas, mis olenevalt nädalast on läätsed, kikerherned, oad vms. Minu lõunasöögi valguosa katavad ära olenevalt nädalast läätsed, oad, kikerherned, tofu, temphe. Miks meie oleme oma loomse toidu osakaalu nii palju viimase aasta jooksul vähendanud on just põhjusel, et inimene ei vaja rohkem valku ühes päevas kui 1 g kehakaalu kohta. Momendil, kuna oleme Oleviga mõlemad aktiivse eluviisiga ning treenime mitmeid kordi nädalas, on valgu osakaal meil umbes 1,5 g kehakaalu kohta. Mahetoodete teed oleme läinud just seetõttu, et toetada väikeettevõtjate ettevõtmisi ja loomade kasvatamist, sest neis farmides hoolitsetakse loomade eest paremini, kui suurtööstustes ning loomade heaolule pööratakse rohkem tähelepanu ning luuakse elamiseks paremad tingimused, selleks aga kulub ettevõtjatel rohkem tööjõudu ja resurssi ning meie soov on neid toetada ja tunnustada selle eest. Olen isiklikult arvamusel, et inimene on segatoiduline ning vajab kõikide mikro- ja makrotoitainete kättesaamiseks nii loomset kui taimset toitu. Peamiselt peaks toidulaud koosnema taimsest toidust kindlasti. Eestlaste liha ja lihatoodete tarbimise sagedus on kindlasti liiga sage ning kogused on vajalikkusest palju suuremad. Kui inimene otsustab minna vaid taimse toidu teed ei tohiks olla see kindlasti kellegi poolt hukka mõistetud. Veganite menüü tasakaalustamine vajab kindlasti suurt teadlikkust ja oskust. Magusate postituste vahele üks soolane postitus ka. Täna jagan Teiega pitsaretsepti, mida meie oma peres päris tihti teeme. Põhja jaoks lähe vaja: 350-400 g kodujuustu (alla 5% rasvasisaldusega) 100 g jahu (tatra, rukki, odra) 2 muna Maitsestamiseks soola Kate: Paprikaviilud Hapukurgiviilud Mais Seened 150 g hakkliha (mina olen kasutanud Liivimaa lihaveise mahedat hakkliha) Hakkliha asendajaks sobib väga hästi suitsuvorst (Matsimoka 6% vorst "Fitlap" soovitava kirjaga) Tomatipasta 50-100 g riivjuustu Pitsamaitseaine Valmistamine: sega kausis omavahel kodujuust, jahu ja muna. Lisa maitseained ja sega kõik ühtlaseks. Vala segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadises ahjus umbes 15 min või seni kuni hakid kattekomponente. Kui paned pitsale peale hakkliha, siis pruunista see pannil soovi korral koos sibula või küüslauguga. Haki kõik ülejäänud komponendid ja riivi juust. Võta põhi ahjust välja ja määri tomatipastaga kokku. Lisa kõik komponendid peale, raputa peale pitsamaitseaine ja küpseta veel ahjus umbes 25-30 minutit. Enne sööma asumist lase pitsal toatemperatuuril jahtuda 10-15 minutit. Serveeri juurde värske salat. Köögivilju sobib kindlasti omavahel meelepärastega asendada. Kui maitsevad oliivid, siis ka need sobivad hästi. Pitsa maitseb väga hästi ka jahtunult. Head katsetamist! Mari-Anne |
Teemad
All
varasemad
April 2024
|