Jõulupühad on möödas ja mõtlesin, et kirjutan natuke, kuidas ja mida sõime meie pühade toitudeks.
Nagu igal eelneval aastal, tuli ennast jagada mitme perekonna ja erinevate pidulaudade vahel. Tänaseks kui jõulupühad on sedapuhku möödas ei saa mina küll õnneks kuidagi kurta või vinguda, et sai liiga palju söödud või mitu kilogrammi juurde korjatud vöö ümbermõõdule. Kuidas meil õnnestus pühad siis ära pidada ja enesetunne säilitada endiselt hea? Ma arvan, et ajaga oleme kasvanud teadlikumateks ning oskame mõõdukalt tarbida kõike, mida soovime, sealjuures säilitades hea enesetunne. Meie igapäevane hommik algab alati kaerahelbepudruga. Olgu jõululaupäeva hommik või tavaline teisipäev. Miks? Eks ikka sellepärast, et see maitseb kõige enam ja annab päevaks piisavalt head energiat, mis omakorda hoiab kõhu korralikult täis ning ei soodusta teistel päeva toidukordadel üle söömast. Kodus tegin pühade ajal üheks õhtusöögiks ahjulõhe, lisandiks pastinaak, bataat ja nuikapsas. Kindlasti kuulub tasakaalustatud pühade, või mitte pühade, toidukorra juurde värske salat. Magustoiduks valmistasin samal õhtul jõuluvürtsidega kohupiimamaiuse, milles oli rohkesti pähkleid, kuivatatud jõhvikaid ja ploome - ikka ilma lisatud suhkruta. Jõululaupäeval algas meil hommik ikka kaerahelbepudruga kodus, mille järgnes pidulik lõunasöök ja õhtusöök, mis olid juba külapeal. Lõunaks sõime klassikalist jõulutoitu, milleks minu taldrikul osutus taine tükk sealiha, keedukartul, hapukapsas, kõrvits, marineeritud kuuseriisikad, hapukurk, värske kurk ja tomat ja ehk oli mingit näksi veel - täpselt enam ei mäletagi. Magusaks oli kodukootud šokolaadikringel koos köömneteega. Samal päeval õhtusöögiks oli ahjukalkun, lisandiks keedetud kaalikas, kollane peet, porgand. Lisandiks jällegi värske salat ning sel aastal oli ema klassikalise hapukapsa asemel ise valmistanud punasest peakapsast kaneelise jõulukapsa, mis maitses mitu korda paremini kui harilik hapukapsas. Kalkunipraele eelnes kaks eelrooga. Üheks oli roomasalatipadjal krevetisalat ning teiseks rukkipalal avokaadovõie koos kalamarjaga- super kooslused. Külmadest snäkkidest oli rikkalik juustuvaagen (erivärilised, magusad ja soolased), vinnutatud kalkunrinnafileelõigud, oliivid, pepperonid, marineeritud minikurgid ja veel kindlasti midagi, mis hetkel ei meenu. Magustoiduks oli mandlijahupõhjaga jõulumaitseline pähklikook. Järgmine päev algas taaskord hommikupudruga kodus, mille lisandiks olid seekord mustikad. Lõunasöök oli vanaema juures, kus laual oli veisepraad, keedukartul, hapukapsas, erinevad kalasnäkid, juustud, hapukurk. Õhtu lõpetas pidulik õhtusöök kodus, milleks seekord oli kanafileega salat (poke bowl). Magustoiduks mandlijahupõhjaga kohupiimakook pähklite ja šokolaadimüsliga. Iga päev on olnud nii rikkalikud ja maitsvad toidud, et eile kui trennist tulin, sõime riisi kana ja köögiviljadega lõunasöögiks, mis maitses eriti hästi, sest see on meie igapäevane toit ja millega keha on harjunud. Minu pühad on sel korral möödunud nii, et ma ei ole söönud mitte ühtegi piparkooki, mandariini ega verivorsti. Piparkoogid ei ole kunagi minu lemmikmaiustuste listi kuulunud (alati valin pigem šokolaaditüki selle asemel), verivorstid ei maitse mulle ja mandariinid vist ka ei meeldi, seetõttu ei olegi neid söönud! :) Mis kindlasti aitab söömistalgud kergemini üle elada on liikumine, mida ka meie viimase nädala jooksul oleme väga palju praktiseerinud. Iga päev on olnud päeva lõpuks samme 20 000-25 000. Sammud oleme kokku saanud pingutamata, kuidagi loomulikult on need päeva lõpuks kokku kogunenud. Oleme ka trenni teinud. Energiat on palju ja seetõttu ka trennid on olnud ülihead ja tõhusad. Nüüd on ees veel minu peres mitmed sünnipäevad - kõik meie perekonna olulised sündmused koonduvad aasta lõppu ja uue aasta algusesse. Soovin kõigile Teile ilusat vana aasta lõppu! Panen lõpetuseks ühe kollaaži illustreerimaks eelnevat postitust! Mari-Anne
0 Comments
Tervisejuhile kohane on kõiki klassikalisi retseptide kohandada energiavaesemaks, kuid samas toitaineterikkamaks - eelkõige valge suhkru- ja nisuvabaks.
Üle kogu maailma on jõuluajal kombeks küpsetada piparkooke, nii ka tervisejuhtidel, kuid ikka ilma valge suhkruta ning ilma nisujahuta. Isiklikust eelistusest ka ilma glasuurita, kuigi usun, et soovi korral annaks ka ehk sedagi kohandada "paremaks." Alljärgnevalt kirjutan enda leiutatud piparkookide retpseti, kogused on umbkaudsed (minu suur viga on see, et mul pole harjumuseks kaaluda koostisosi välja, kuid püüan end uuel aastal selles osas parandada). Piparkoogi taigen: 1 muna 100 g mett 50 g kookosrasva 200 g jahu (kasutasin rukkimannat ja mandlijahu pooleks) piparkoogimaitseainet kaneeli roosat soola musta pipart küpsetuspulber (0,5-1 tl) Valmistamine: Sulata kuumaveevannil mesi. Sulata ka kookosrasv (sulatasin neid koos). Klopi eraldi kausis üks muna lahti. Oota kuni mesi ja kookosrasv enam-vähem toatemperatuurile jahtuvad. Sega omavahel kuivained: jahud, maitseained. Sega kõik ühtlaseks massiks. Vooli käte vahel ümarad pätsikesed. Käesolevat taigent minul ei õnnestunud tainarulliga rullida. Küpseta ahjus seni kuni hakkavad pruunikaks minema või umbes 25 min. Kui Olevil tuleb kokkamise tuhin peale, siis tuleb köök vabastada... :)
Tema sulest valmivad alati maitsvad ja tervislikud toidud.. Nii ka seekord. Olen kokku kogunud tema viimased kolm kooki, mis on kõik üsnagi sarnased, aga siiski pisut erinevad ja nüüd toongi nende retsepti Teieni! Kõik koogid on valmistatud 4% kreeka jogurtist, mida igasse kooki kulus umbes 500 g. Põhjaks oli kahele koogile šhokolaadi müsli (crunchy), mida läks kokku 80-100g ning ühele koogile läks vähem cruncy´ne ja natukene heledam müsli . Koogi pealse (kreeka jogurti) tegi ta želatiiniga tahkemaks (želatiini kogus oli 2 spl, mille lahustas 8 spl vees). Mina isiklikult pole kunagi želatiini kasutanud oma toitudes, kuid tema on selles meister! :) Koogipõhja läks müsli, nii, et kogu koogivormi põhi oli kergelt kaetud sellega. Põhja peale valas ta kreeka jogurti, mis oli želatiiniga segatud. Magusust andis suhkruasendaja. Maitsete rõhutamiseks lisas ta igasse kooki näpuotsaga soola. Kõik kolm kooki olid erineva maitselisandiga: esimene oli vaniljemaitseline heledama müsliga, teine oli šokolaadimaitseline (kakaoga) ja viimane oli vaniljemaitseline riivitud šhokolaadiga. Kõik koogid tahenesid külmkapis umbes 24 tundi, aga piisab ka lühemast ajast. Lisan siia lõppu ka illustreerivad pildid. Järgmise postituse kriban juba jõulutoitudest ning üldiselt, mida tervislikku ja sealjuures maitsvat panna jõululauale, et ikka hoida "saledat joont!" :) |
Teemad
All
varasemad
April 2023
|