Viimati kirjutasin sellest, kuidas puhkuse ajal toitudes söök ja jook enda kasuks tööle panna ning kuidas naasta puhkuselt ilma lisakilodeta.
Täna mõtestan lahti hommikusöögi olulisuse ja toon lõpetuseks kaks retsepti, mis oleksid suvehommikutel (ka teistel aastaaegadel) mõnusad valmistada. Järgmises kahes artiklis võtan luubi alla lõunasöögi ja õhtusöögi. On inimesi, kes hommikusööki süüa ei armasta. Kas ei ole isu või ei ole aega - põhjuseid võib olla erinevaid. Tavaliselt on see lihtsalt harjumuse puudumine, kellel see harjumus juba sisse kujunenud on, see naljalt ilma hommikusöögita oma päeva ei alusta. Tervislik ja tasakaalustatud hommikueine pärast pikka und lööb päeva särama ja annab hoo sisse ainevahetuse protsessidele, kui organism on öö jooksul ära tarbinud maksa glükogeeni varud. Toitev hommikueine kindlustab olukorra, kus päeva lõikes ei teki imelikke isusid ning on piisavalt energiat lõunani mõttetööga tegeleda. Tegelikkuses ei tohiks päeva lõikes erinevate toidukordade toitaineline ja energeetiline väärtus väga erineda, seega sobib iga hommikusöök süüa ka lõuna- või koguni õhtusöögiks. Päeva esimese toidukorra süsivesikud peaksid olema aeglaselt imenduvad. Süsivesikutele lisaks sisaldab toitev ja tasakaalustatud hommikusöök rasvu ning valke. Järgmisena toon Teieni kaks erinevat einet, mis on sobilikud päeva käima tõmbamiseks. Käesolevad portsjonid on minu aktiivsusele ja kaalule vastavad, seega naisterahvad võiksid seda kogust kärpida ning väga aktiivsed trennimehed jällegi tõsta. Kaerahelbepuder värskete marjadega. 100 g täisterakaerahelbeid 1 klaas piima 1 klaas vett Näpuotsaga soola 1 tl magustajat (pruun suhkur/stevia) Valmistamine: Vala vesi potti ja lase keema. Lisa piim ning kaerahelbed. Keeda seni kuni puder on valmis ning maitsesta viimaks soola ja magustajaga. Serveeri puder värskete marjadega (100 g) ja 1 teelusika maapählivõiga. Lisaks pudrule söö 50-70 g kodujuustu või 1 keedumuna. Kaerahelveste asemel vahelduseks soovitan süüa neljaviljahelbeid, 8-viljahelbeid. Kui soovid loomset pärisolu toitu enda menüüs vähendada, siis lehmapiima võid asendada taimse piimaga ning kodujuustu samuti taimse maitsestamata jogurtiga. Leivad praemunaga 2 viilu leiba (teraleiba/seemneleiba) 2 muna 1 porgand ½ paprikat ½ sibulat 1 puuvili või tassitäis marju Valmistamine: lõigu parajateks tükkideks porgand, paprika ning sibul. Küpseta pannil õli või kookosrasvaga. Lisa pannile juurde kaks muna (härjasilma). Maitsesta meelepäraste maitseainetega. Kui soovid soojasid võileibu, siis enne köögiviljade ja muna valmimist aseta kaks viilu leiba ka pannile sooja kaane alla. Serveeri munad leibade peal, soovi korral raputa peale natuke riivjuustu ja maitserohelist. Magustoiduks söö väike õun. Mõlemad eelpool kirjeldatud hommikusöögid on väga toitvad ning tasakaalustatud oma makrotoitainete poolest. Kui need tunduvad olevat liiga suured portsjonid, siis söö vähemalt pool sellest, aga söö hästi! J Vahelduseks härjasilmale soovitan teha munadest ja köögiviljadest omletti. Hommikusöögi valmistamisele kulutatud 20 hommikuminutit on igati tasuv investeering iseenda tervisesse ja heaolusse. Päikselist suve! Olev
0 Comments
Leave a Reply. |
Teemad
All
varasemad
April 2023
|