Kas sale piht eeldab, et pean oma karbiga igal pool käima ja suvistele söömisüritustele ei ütlema?28/6/2019 Hei Sulle! :) Täna tahaksin kirjutada suvistest pidustustest, grillmistest, väljas einestamisest ja sellega seonduvatest toiduvalikutest ja üldse suhtumisest...
Suviti on enamustel meist rohkem toredaid ühisüritusi sõpradega, sugulastega ja muude vahvate sulelistega ja see üldiselt eeldab koos restorani/kohvikusse sööma minemist, kellelegi külla minemist, enda kodus külaliste vastu võtmist, aias grillipidusid, festivale jne. Siit ka paljude inimeste huulilt kuuldud ütlemine: "Suvel ma ei suuda end piitsutada" või "suvel on nii raske toidukordi ette valmistada" või "peale suve võtan end käsile" jne, seda loetelu võiks jätkata pikalt pikalt... Aga fakt on see, et iga päev me süüa tahame, energiat vajame ja iga päev me ka sööme. Olgu kohe öeldud, et piitsutama ei pea end mitte keegi, et normaalkehakaalus olla, vaid kõik algab mõtlemisest, teadlilkusest ja üldisest suhtumisest ning valikutest :) Nii, aga nüüd asja juurde. Alljärgnevalt kirjutan vaid enda toiduvalikute põhimõtetest, mida mina järgin ning mis tagavad minu puhul tasakaalustatud toitumuse ning üldiselt neid valikuid tehes ei pea ma hambad ristis ühelegi toidule ei ütlema. Kui käin väljas söömas, kohvikus, restoranis vms, siis üldiselt valin menüüst seda, mis maitseb ja meelejärgi on. Tavaliselt mu jalad mind pubidesse ja kõrtsidesse sööma ei vii, sest sealne toiduvalik on üldiselt kesine ja tavaliselt fritüüritud ja õlist läbi nirgunud (vabandust kui siinkohal mõnele pubile ülekohut teen!). Kuna igapäevaselt toitun enam-vähem tasakaalustatult, siis menüüdes üldiselt pasta, hamburgeri ja pitsa leheküljed keeran edasi, sest nende järgi ei isuta (kui ma just Steffani pitsarestorani pole maandunud :)) aga see selleks, tavaliselt valin kala, sest seda teen kodus ise harva. Kui valikus on valge kala, siis minu valik on tehtud üldjuhul. Kui meelepärast kala valikus pole, siis lähen kana või pardi peale. Need minu teised lemmikud. Parti ei oska ma ise teha ja kana on alati kindla peale väljaminek! Lisandiks valin selle mis prae kõrval on, mõnikord palun kartuli osakaalu vähendada ja suurendada salati osakaalu või palun kartuli vahetada köögiviljade vastu. Kui aga otsustan kohvikusse/restorani minnes, et täna võtan ka magustoidu, (kui näen menüüs šokolaadikooki või muud sarnast kakaost), siis pearoana söön üldjuhul salati ning jätan ülejäänud kalorid magustoidu jaoks. Suppidega on mul oma teema. Nimelt suppidesse suhtun väga skeptiliselt, kui supp pole just minu ema sulest valminud.. sest restoranides valmistatud supid on üldjuhul väga energiarikkad, kuid sealjuures väga toitainevaesed. Mida see tähendab? See tähendab, et supi sisse on lisatud küll köögivilju, aga lisaks neile väga palju rasvainet ja koort, et supp kreemine ja maitsev oleks. See omakorda täidab kõhu korraks ära, kuid varsti tunned, et kuskilt tahaks juba midagi näksida. Kui on tulemas mõni pidu või kokkusaamine, kus pakutakse head-paremat süüa, siis olen kuulnud inimesi, kes ütlevad, et päeva esimeses pooles ollakse näljas, sest õhtul läheb suuremaks söömiseks ning hoitakse kõhtu selle jaoks. Mina leian, et selline suhtumine pole õige. Miks? Sellepärast, et õhtuks oled hundinäljas ning sööd kokku rohkem kaloreid, kui sellisel juhul, kui oleksid söönud nii hommiku- kui lõunasöögi eelnevalt päeva ajal, mis omakorda tekitab rasket ja halba tunnet. Seega siin hea nipp oleks süüa päeva esimesed toidukorrad pisut lahjemad ning kergemad, kui igapäevaselt, kuid kindlasti ei tohiks jätta neid vahele. Suveõhtu, väljas soe ja mõnus olla, nädalavahetus ka ning tahaks grillida. Hea mõte! Grillile soovitan panna vorstide asemel liha. Vorstid on selline natuke kahtlase väärtusega toit minu jaoks, sisaldades lisaks lihale kõikvõimalikke lisaaineid, sealjuures palju rasva ning väga vähe valku. Mulle isiklikult meeldib grillida ise marineeritud kanafileed või Talleggi minutipihve kanafileest (lemmikud on meega ja juustuga). Vahel tuleb ka klassikalises marinaadis sealiha järele isu, siis teeme ka seda. Oluline on lugeda pakenditelt toitainelist koostist (valgu ja rasva omavahelist suhet). Grillvorstidest rääkides olen poelettidelt leidnud kaht sorti häid (figuurisõbralikke) vorstikesi. Ühed on kanafileetoorvorstid (rasva 7 g) ja teised kana grillvorstid. Kindlasti on hea mõte alati grillile panna liha asemele kala küpsema. Aga selle kõige eelenavalt kõneldu juurde võiks salatit ka süüa. Kuna grillimise käigus süüakse liha ikka rohkem kui õhtusöögiks pannil valmistades, siis oleks mõistlik süüa lisandiks värsket salatit, mida samuti ise valmistada. Kindlasti ei vali mina mitte kunagi poesalateid ja siinkohal olen mina poesalatite (nii toorsalat kui koorene salat) osas 0 tolerantsiga, sest esiteks minu arvates need ei ole maitsvad, teiseks need sisaldavad lisatud suhkruid (mida ma söön pigem magustoidust) ja kolmandaks on need valmistatud sellise majoneesiga, millest minu keha mitte midagi head ei saa! Kui valin grilli juurde vaid värske salati ning soovin süsivesikuid lisada, siis võtan leiba või puuvilju. Võimalusel grillin alati lisaks lihale ka köögivilju (juustuga täidetud tomatid, suvikõrvits, seened paprika vms). Kõht saab täis, enesetunne on kerge ja meel on rõõmus. Olgu, aga tänaseks aitab, sest mina hakkan nüüd restorani suunduma! Tsau ja järgmiste postitusteni! Mari-Anne
0 Comments
Leave a Reply. |
Teemad
All
varasemad
April 2024
|