Loomulikult on aeg-ajalt vaja puhkust kõigest - tööst, trennist,
erinevatest igapäevastest toimetustest just selleks, et lõhkuda rutiini ning, et peale puhkust oleks tore taas jätkata sealt, kus pooleli jäi veel suurema motivatsiooni ja tahtejõuga. Tihti juhtub aga nii, et puhkuse ajal kipume ka natuke liiga vabalt oma toitumises valikuid tegema ja sellega koormame liialt oma keha. Tavaliselt väljendub see mõnevõrra suurema kehakaaluna. Vahetevahel ongi täiesti normaalne lubada endale natuke rohkem ja nautida asju, mida igapäevaslt ei oleks mõistlik, kuid seda head piiri, mis on mõõdukas, on üsna raske tabada, kui Sa teadlikult oma toitumist ei jälgi. Kui kodust välja minna ja täpselt ei tea, millal tagasi jõuad, siis võiks kaasa võtta vahepala(d), et põhitoidukorda edasi lükata. Vahepala päästab päeva, kui toidukordade vahele jääb pikem vahe. Vahepala on toit, mida saab süüa nö "käigupealt", ehk mida on kerge ja mugav ampsata autos, poes, rannas jne. Vahepala aitab stabiliseerida veresuhkrutaset, ei lase sellel liialt madalale langeda ja sellest tulenevalt teed arvatavasti vähem kehvemaid toiduvalikuid, mis üldiselt kipuksid olema lihtsüsivesikute- ja rasvarikkad snäkid, mis omakorda jällegi käsib haarata uue järgi. Vahepaladeks sobivad imehästi puuvili, pähklid, keefir, maitsetamata jogurt vms. Aga ikkagi, kui on suvi ja grillipeod ja kodus ollakse vähem - pidevalt sõidetakse ja liigutakse ringi, kuidas küll siis oma toidukorrad korras hoida? No grillimisega on kerge. Grillile võiks minna liha (üldiselt ikka kana või väherasvasem muu liha), köögiviljad (mida vaid fantaasia suudab välja mõelda) ja juurde toorsalat (seda tasuks ikka ise valmistada, kuna poe toorsalatist saad arvatavasti värske hakitud kraami kõrvale ka korraliku koguse suhkrut ja õli). Magustoiduks võiks võimalusel valida ikka värsked marjad ja puuviljad. Aga nende marjadega ja puuviljadega on ka selline tõsiasi, et ega neid ei ole mõistlik endale suurtes kogustes lubada, sest mida magusam puuvili või maasikas on, seda rohkem suhkrut see sisaldab. Puuviljasuhkur küll, aga energiat kannab endas sama palju, kui tvaline lauasuhkur. Seega kui tarbitava ja kulutatava energia bilanss on plussis tarbitava poolele, siis ladestub ka see rasvana. Kõike tuleks tarbida vastavalt organismi vajadusele, ka „üldtuntud tervislikke“ toite. Ja veel, ei tohi ära unustada vee tarbimist. Teinekord võime janu ajada segamini näljaga ja sellepärst ka rohkem süüa. Kui natuke oma toitumine ja toidukorrad läbi mõelda ning toituda tervislikult iga päev, alustades juba hommikut hästi, siis ei tekigi vajadust "rämpstoidu" või kehvemate toiduvalikute järele, sest kehal on hea ja kerge olla, meel on ergas ja ise tunned ennast oma kehas hästi! Igapäevane, jätkusuutlik, tasakaalustatud, energiavajadusele vastav toit ja piisav kehaline aktiivsus aitab nautida nii puhkust, kui sellele järgnevat perioodi. Tervislikke toiduvalikuid! Olev
0 Comments
Leave a Reply. |
Teemad
All
varasemad
April 2023
|