Hei! Täna kirjutan natukene koduses keskonnas tekkivast toidukaost.
Nimelt 2021. aastal viidi läbi Eesti Maaülikooli poolt uuring "Toidujäätmete ja toidukao teke Eesti toidutarneahelas." Käesolevas uuringus osalenute põhjal koorus välja, et üks inimene tekitab aastas toidukadu ligikaudu 61 kg. Enim visati ära aedvilju. Peamiseks toidu ära viskamise põhjuks toodi toidu riknemine, lisaks eelnevale veel vähemal määral visati ära toitu, mis oli liiga pikaks seisma jäänud või mille kasutamise tähtaeg oli möödunud. Elame ühiskonnas, kus võetakse toitu iseenesest mõistetavana. Toit ümbritseb meid igal pool ja igal sammul. Toitu on väga lihtne hankida, selleks ei pea enam ise toauksest väljagi minema... Kui ostetud toit ei maitse, on seda kerge ära visata ning uue ampsu järele haarata, sest söök on meile nii kättesaadav, sellest tulenevalt ei teki ka halba enesetunnet kui toitu kergekäeliselt ära viskame. Toidu raiskamine ja ära viskamine on globaalne probleem ning kogub üha tuure. See murekoht laieneb põllumajandusest kuni tarbijani, Sinuni, välja. Käesolev probleem ei seisne üksnes toidu ära viskamises, vaid me saame rääkida siinkohal probleemist, mis puudutab üldiselt meie planeeti Maad, vett, energiat ja ka tööjõudu. Lisaks eelnevale tekitab vastutustundetu toiduga ümber käimine raskusi meie keskkonnale alates saasteainetest kuni kemikaalideni. Toidu raiskamise vähendamist ei saa muuta üleöö, kuid kindlasti saame olukorda leevendada oma igapäeva harjumusi kohandades. Järgnevalt toon mõned mõtted, kuidas me kõik, ka Sina, saad oma panuse anda, et Planeet Maa ja keskkond meie ümber oleks mõnus paik elamiseks ka meie järgmistele põlvkondadele: Esimese asjana tooksin välja nädalamenüü koostamise. Sellesse saab planeerida ja kirja panna kõik järgneval nädalal tehtavad toidud ja sellest tulenevalt koostada ostunimekiri. Sinna kirja panna vaid need komponendid, mis esinesid nädalamenüüs. Siin on võit mitmekordne - ei osta koju emotsioonioste, mis alatihti on maiustused ja muud snäkid ja teiseks on väga mugav ja lihtne kui toidutegemise plaan on paigas ega pea sellega iga õhtu enam pead vaevama. Eriti vahva on kui menüü koostamisse on kaasatud kõik pereliikmed, ehk igaühel on võimalus öelda, millist toitu ta sooviks. Teise asjana tooksin välja selle, et kirja panna nädala jooksul kõik, mille viskasite ära. Nädala või kuu lõppedes saab sealt korraliku ülevaate, kui palju pidi sööki ära viskama erineval põhjusel ja ehk järgnevatel nädalatel saaks kuidagi teisti käituda, et enam nii suurt toidukadu ei tekiks. Kolmandaks olge teadlikud toiduainete pakenditele pandud siltidest "kõlblik kuni" ja "parim enne". Esimesel juhul on toiduaine ohutu käesoleva kuupäevani ning teisel juhul on see kuupäev, milleni säilib nõuetekohane kvaliteet, kuid mis aga ei tähenda, et see pärast seda kuupäeva enam söömiskõlblik ei oleks. Viimaseks oleks üks selline väga lihtne näpunäide, et kui ostate koju värskeid aedvilju või piimatooteid või muid kiiremini riknevaid toiduaineid, siis aseta külmikus juba eesolevad tooted ette poole ja uued paigutage taha poole, sellisel juhul ei tohiks jääda ükski nukker paprika või juustuviil külmiku tahaseina nutma ja oma äraviskamist ootama. :) Eelolevat nimekirja võiks veel täiendada sellega, et kuidas toitu õigesti säilitada, Kuidas ülejäänud toidu"jääke" ehk söödavaid osi kasutada veel ära teiste roogade valmistamisel jne. Mina võin oma kogemusest öelda küll, et meie viskame toitu ära oma kodus minimaalselt ja kindlasti mitte ligilähedale nii palju kui eelpool kirjeldatud uuringust sai välja lugeda. Seda kindlasti seetõttu, et koostame nädalamenüüd, ostan toidukauba e-poest, mille tõttu jäävad paljud emotsiooniostud tegemata. Igal nädalal kui kuller uue toidukauba koju toob, on mul tekkinud juba omamoodi hasart, et külmkapp peab olema võimalikult tühi. Kõige sagedamini peame me ära viskama ka aedvilju, mis juba poest tulles on söömiskõlbmatud (lillkapsapea hallitab, avokaado on tumepruun, pirnid on liiga pehmed ja seetõttu juba laigulised jne). Kahjuks seda juhtub viimasel ajal üha sagedamini :( Need on lihtsad "tipid," mille järgi toimetamisel saame teha ära suure heoteo meile endale ja ka kõikidele teistele. Olge ostuteadlikud ja tehke planeeritud toiduvalikuid - igas mõttes! :) Sägenz, Mari-Anne
0 Comments
Leave a Reply. |
Teemad
All
varasemad
April 2023
|