Vitamiinid on eluliselt tähtsad mikrotoitained (neid tarbitakse mikrogrammides ja milligrammides). Need ei anna energiat (kcal), kuid on eluliselt tähtsad organismi normaalseks tööks ja tervise hoidmiseks. Et saada erinevaid vitamiine, tuleb süüa toite kõikidest toidugruppidest – täisteratooted, puu- ja köögiviljad, piimatooted, toidugrupp kala-muna-kana-liha, lisatavad toidurasvad (nt pähklid, seemned, mandlid). Süües väga rasva- ja suhkrurikkaid toite, saab küll palju energiat, kuid tihti on sellised tooted vitamiinide allikatena väga tagasihoidlikud, sisaldades tühjasi kaloreid, mis tekitavad isusi ja terviseprobleeme. Vitamiine on oluline tarbida, sest need aitavad reguleerida närvide tööd, osalevad ainevahetusprotsessides, mängivad rolli luu- ja lihaskoe moodustamisel. Kindlasti kaitsevad vitamiinid haigestumise eest. Vitamiinid jagunevad rasvlahustuvateks ja vees lahustuvateks. Seepärast on oluline teada, mis vitamiini millega koos tarbida, et ta saaks organismis imenduda ning oma ülesannet täita (nt porgand sisaldab rasvlahustuvat vitamiini A ning seda sobiks koos süüa mandlitega). Vitamiinide vajadus sõltub soost, vanusest, aktiivsusest, organismi tervislikust seisundist. Vitamiinid vähenevad/kaovad toidust, kui neid väga kaua kuumutada (alati on parem valik värske porgand kui keedetud/küpsetatud porgand). Juhul kui inimene toitub mitmekülgselt ning teadlikult, siis ta üldjuhul vitamiine toidulisandina juurde ei peaks võtma. Väljaarvatud D-vitamiin. Viimase seisukorra saab perearsti juures või Benu apteegis kiirtestiga teada saada. Ülioluline on aastaringselt tarbida köögivilju. Neid süüa erineval kujul, nii kuumutatult ning kindlasti ka värskelt. Viimase aja minu lemmiktoit on olnud õhtuti värvilised salatid. Ise eelistan kuumutamata köögivilju ning lisandiks salatile saab võtta erineva valguallika. Loomsest valgust näiteks: kanaliha, kala, juustud, muna, kodujuust. Taimsest valgust oleks variandiks kikerherned, oad, läätsed. Et tervislikule ja vitamiinirohkele salatile "vett mitte peale tõmmata", siis kindlasti ei soovita kasutada poekastmeid. Neid asendada maitsestamata jogurtiga, sidrunimahlaga, oliiviõliga. Allolevatel piltidel olevad salatid koosnevad jääsalatist, spinatist, magusparikast, peedist, tomatist, kurgist, avokaadost. Esimesel salatil on valguallikaks madala rasvasisaldusega kitsejuust ja Forte juust ning teisel ema soolatud forell. Kui toidukorraks salatit süüa ei soovi, siis püüda oma päevane vitamiinikogus süüa vahepaladega. Ise valmistasin vahepalaks hummust koos värskete köögiviljadega. Suurepärane kooslus (kolmandal pildil). Olge ikka terved! Mari-Anne
0 Comments
Leave a Reply. |
Teemad
All
varasemad
April 2024
|