Hei! ETNÜ blogi pühendab käesoleval kuul oma blogipostitused suurel määral sellisele toiduainele, nagu kinoa. Kinoa ei olegi teravili, vaid hoopis Tšiili Hanemalts, mis on söödavate seemnetega rohttaim. Kes soovib saab kinoa kohta Hr. Google käest täpsemat ja pikemat informatsiooni, ka toitainelise koostise kohta.
Mina soovin Teiega jagada oma tänaõhtust retsepti, mis on ühest küljest kiiresti valmiv ja toitev, kuid teisalt ka täitsa isuäratava väljanägemise ning maitsega. Toon Teieni kahes versioonis selle (ühe täistaimse ja ühe lihaga). Käesolev kogus on 2 portsjonit. Vaja läheb: 100 g 3-värvilist kinoad 1 punane paprika 1 punane suurem sibul 400 g brokolit 1 porgand 1 purk konservube (võiube kasutasin) valmistamiseks oliivõli maitsestamiseks Himaalaja sool, must pipar ja Kreeka salati maitseaine (viimase võib ära jätta). Lihaga versioonil 70 g Liivimaa lihaveise lihalõike (eelnevalt ahjus haudepotis valminud). Valmistamine: keeda kinoa, prae pannil kergelt oliivõlis läbi sibul, paprika, brokkoli, porgand, konservoad. Kui kinoa on valmis, siis sega see pannil köögiviljadega. Serveeri soovi korral lihaga. Lihalõiked pruunistasin pannil oliivõlis läbi ning panin seejärel haudepotiga 200 kraadi juures 1 h küpsema. Kinoa on hea vaheldus tatrale, pastale ja riisile. Proovige ka! :) Ilusat nädala jätku, Mari-Anne
0 Comments
Hei! Tegin täna üht küpsetist, mis võib vist nimeks saada keeks. Ma päris kindel ei ole, kas ta on keeksi kriteeriumitele vastav, kuid keeksi-vormis ma seda tegin! :) Asun kohe retsepti kallale! Vaja läheb: 2 küpset banaani 3 muna 200g maitsestamata jogurtit 150g kaerajahu 50g täisteranisujahu 70g rosinaid maitsestamiseks soola 1/2 tl küpsetuspulbrit 2-3 spl müslit Valmistamine: eelkuumuta ahi 180 kraadini. Pane blendrisse munad, jogurt ja banaan. Mikserda kõik ühtlaseks ning vala segu kaussi. Lisa kõik ülejäänud komponendid ja sega kõik ühtlaselt läbi. Vala segu küpsetuspaberiga vooderdatud keeksi-vormi. Raputa kaunistamiseks peale müsli (müsli retsept on paar postitust tagasi Teiega jagatud). Pane keeks ahju küpsema ning küpseta u 50 minutit või seni, kuni võtab kuldse jume. Minu pisike tirts jõi keeksile mandlipiima juurde, kuid mina eelistasin kohvi. Seega sobib suurepäraselt vahepalaks või kergeks snäkiks. Maapähklivõi sobib ka kindlasti suurepäraselt keeksile katteks! Ilusat uut algavat nädalat, Mari-Anne Tere taas! Täna jagan Teiega minu lemmikut vahepala, mida armastan süüa nii enne trenni kui ka trennivabal päeval. Tegelikkuses on tegemist toiduga, mis sobib ka kõigiks põhitoidukordadeks, või isegi magustoiduks peale soolast toitu (sellisel juhul soovitaksin kõigi koostisosade koguseid vähendada).
Kirjutan enda lemmiku variandi siia, kuid panen juurde ka mõned võimalikud asendused, millega toitaineline väärtus palju ei muutu. Alljärgnevalt retsept minu tavalisest suuremast vahepalast või 4. toidukorrast: 150 g Skyr maitsestamata jogurtit 1/2 topsi Fit Pudingut (vanilje või karamelli) 1 väike banaan peotäis seemneid/pähkleid 1-2 spl kodust müslit (vaata 10. oktoobri postitusest retsepti) väike peotäis tatrahelbeid (hommikusöögihelbed) Valmistamine: vali ilus kauss :), pane sinna Skyr maitsestamata kohupiim ja Fit Puding. Lõigu peale banaan ning lisa müsli, pähklid ja helbed. Naudi tervislikku ent maitsvat einet! :) Asendusteks sobib skyrile kodujuust, maitsestamata kohupiim ja ka maitsestamata jogurt (viimases on valgu osakaal kõige madalam). Banaani asemel sobib hästi mõni teine puuvili (nt pirn või õun) ning lisandiks, mis annaks magusust juurde sobib lõikuda mõned kuivatatud ploomid või datlid. See on selline toidukord, millele lisades suurema koguse müslit või suurema puuvilja, annab kenasti välja juba toeka hommikusöögi või miks ka mitte lõunasöögi. Ilusat nädala jätku! Mari-Anne Mida aeg edasi, seda vähem minu pere liha tarbib. Mitte, et liha söömises midagi halba oleks - Ei! aga mina valin pigem taimse ja seda väga mitmel põhjusel. Põhjustest ma hetkel selles postituses kirjutama ei hakka, aga ehk kunagi hiljem. Teisipäevad on üles kutsutud kui "taimsed teisipäevad" ning selle valguses jagan Teiega üht toitaineterikast, maitsavt ja peaaegu taimset (väikese mööndusega) burgeri retsepti. Vaja läheb (ühe burgeri kohta): 1 kahe poolega vabalt valitud koorikleib (mina kasutasin Rehe leiba) hummust (soovituslikult kodus valmistatud) 1 vegan burgeri kotletti (pilt on manuses ning toitaineline väärtus on retsepti lõpus) leitav Maximast hapukurki kergelt praetud punasest sibulast rõngaid 1-2 viilu lahjat juustu Lisandiks: kaalika"friikad", värske kurgi viilud, hummus Valmistamine: Rõsti leivad rösteris kergelt soojaks ning krõbedamaks. Määri leibadele hummust peale. Lõika kurgid pikkupidi viiludeks ning lisa burgerileivale. Pruunista kergelt kotletid pannil ning koos sellega pruunista kergelt sibul. Lisa leibadele vahele ning lisa ka juustuviilud. Kui soovid 100% taimset, jäta juust ära või kasuta vegan juustu. Mina kasutasin tavalist juustu eelkõige seetõttu, et toidukorras oleks piisavalt täisväärtuslikku valku ning piimast valminud juust lihtsalt maitseb väga! :) Lisandiks valmista eelnevalt kaalika "friikad". Lõigu kaalikas friikartulikujulisteks tükkideks, maitsesta oliiviõli ja vähese kartulimaitsainega. Küpseta ahjus umbes 30-40 min 180 kraadi juures (seni kuni on "valmis"moega). Serveeri koos värkse kurgi ja hummusega burgeri kõrvale. Serveeri ning naudi üht igati maitsvat ning toitaineterikast einet, mis on 100% tervislikum ja parem alternatiiv tavalisele kiirtoiduketi burgerile ning sealsetele rasvast nõrguvatele friikatele. Burgeri kotleti (100g) toitaineline väärtus: 112 kcal 3,5g rasva 5,4 g sv 11,5 valku Ikka päikest soovides! Mari-Anne November on meeste tervise kuu. Tegelikkuses on oluline oma tervist jälgida nii meestel kui naistel ja mitte vaid novembris, vaid kõigis kaheteistkümnes kuus.
Novembris on põhifookuses siiski mehed ning nende tervise märkamine, sealjuures mitte ainult füüsilise tervise, vaid ka vaimse tervise. Selle kõrval on veel mitu olulist tähtpäeva meeste jaoks novembris: isadepäev, meestepäev ja mõnel mehel ka kalli abikaasa sünnipäev! :) Novembris kutsutakse mehi üles oma tervist kontrollima. Ka meie kutsume mehi tervisenõustamisele (toitumise ja liikumise), mis novembris on eriti magusa hinnaga: kõik meie teenused on novembris meestele -25%, sealjuures on teretulnud kõik naised oma kallitele meestele (poegadele, abikaasadele, isadele, vanaisadele) igati tänuväärset kingitust tegema. Kel on rohkem küsimusi teenuste kohta või ehk mõni tore ettepanek, võta julgesti meiega ühendust! Seniks aga hoidkem oma tervist, Mehed ja Naised! :) Mari-Anne Tere! :) Olen viimased päevad olnud taas kokkamise lainel ning seekord valmisid soolased muffinid, mille retsepti ka kohe Teiega jagan...
Pilti unustasin valmis muffinitest teha ja meelde tuli see alles, siis kui kõik olid otsas (: Vaja läheb: 2 porgandit 1/2 väiksemat suvikõrvitsat 2 muna (soovitavalt mahemuna) 50 g riivitud juustu 50 g tatrajahu 50 g täistera nisujahu Näpuotsaga soola ja pipart Kaunistuseks kõrvitsaseemneid Valmistamine: koori ja riivi porgandid ja suvikõrvits. Sega kausis kokku kahe lahtiklopitud munaga. Lisa segule juust (mina kasutasin Cheddari riivjuustu) ning sega ühtlaseks massiks, seejärel lisa jahu ja natukene leiget vett, maitsesta vähese soola ja pipraga, sest juust on juba soolane. Jaga tainas muffinivormidesse (minul tuli 11 muffinit) ning kõige peale puista natuke kõrvitsaseemneid. Küpseta 180 kraadises ahjus 30 minutit. Lõpptulemusena valmisid väga maitsvad muffinid, mis sobisid ideaalselt õhtuooteks tassikese tee juurde. :) Ilusat nädalat! Mari-Anne Hei, mina jälle siin! :)
Tänases postituses soovin Teiega jagada üht vägagi tervislikku ja head kaeraküpsiste retsepti. Mis need küpsised tervislikumaks teeb kui mõned teised küpsised? Eks ikka see, et nendes ei ole grammigi lisatud suhkruid, need on jahuvabad ja oma toitainelise väärtuse poolest nii toitaineterikkad, kui ühtedel küpsistel võimalik olla on. Nii, nüüd aga retsepti juurde. Vaja läheb: 2 muna (soovitavalt mahemune) 1 suur supilusikatäis neitsioliivõli 2 küpset banaani näpuotsaga soola (kasutasin Himaalaja roosat soola) 50 g rosinaid 100 g täistera kaerahelbeid 80 g kiirkaerahelbeid maitse järgi kaneeli Valmistamine: tükelda banaan blendrisse, lisa juurde oliiviõli ja munad ning sega kogu segu ühtlaseks massiks. Vala see suuremasse kaussi ning lisa kõik kuivained ning rosinad. Sega kõik läbi ja lase toatemperatuuril u 15-20 min tõmmata (muutub tihkemaks). Seejärel vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga ning võta teelusika suurused väikesed kuhjad ning pane ahjuplaadile. Kui kõik kuhjad on plaadile pandud, siis võta kahvel ja silu kuhjad madalamaks ning korrapärasemaks. Seejärel aseta küpsised ahju 180 kraadi juurde küpsema, umbes 30 minutiks. Oleneb ahjust, valmis on küpsised siis kui hakkavad pruunikaks minema. Serveeri vahepalaks või magustoiduks ja eriti hästi maitsevad kohvi juurde, kuid lastele kindlasti meeldivad piimaga (vähemalt minu omale:)). Need on kiiresti tehtavad ja lihtsate koostisainetega küpsised, seega saab ruttu valmis teha kui on oodata külalisi või soov endal maiustada. NB! Kes soovib magusamaid, siis lisa retseptile lisaks mõnd magustajat (näiteks mett). Ilusat nädalat soovides, Mari-Anne Meie pere väga suur müsli-sööja ei ole olnud, kuid kapis on varupakk alati olemas. Poelettidelt on väga raske leida müslit, mis ei oleks võrdne küpsise toitainelise näitajaga. Mõtlesin, et proovin kodus ise valmis teha meile sobiva müsli.
Otsisin retsepte, kuidas müslit kodus ise valmistada ning leidsin igasuguseid, kuid ikka ei sobinud ühes retseptis üks ja teises teine komponent. Seega välja kukkus täitsa "omalooming". Lõpptulemus maitses igaljuhul meie peres igaühele. Jagan retsepti ka Teiega, kes Te olete müslisõbrad ning sooviksite tervislikku, toitaineterikast müslit, milles ei oleks nii suur suhkrusisaldus kui poest ostetutel ning mille lõpphind jääb kindlasti madalamaks kui poe tervislikematel müslidel. Vaja läheb: 200 g täisterakaerahelbeid 50 g kiirkaerahelbeid 40 g indiapähkleid 30 g kõrvitsaseemneid 30 g linaseemneid 40 g kookosrasva näpuotsaga soola 1 spl mett peotäis rosinaid Valmistamine: eelkuumuta ahi 180 kraadini. Sega kausis kaerahelbed, seemned, pähklid ja näpuotsaga soola. Laota segu ahjuplaadile. Sulata veevannil kookosrasv ja mesi. Kui segu on sulanud, siis nirista ahjupannil müslile. Sega kõik omavahel kokku. Aseta ahju ning iga viie minuti järel sega natuke. Lase ahjus olla 15-20 minutit. Lase jahtuda ning serveeri maitsestamata jogurtiga või kreeka jogurtiga. Sobib hästi hommikusöögiks, vahepalaks või väikeseks magustoiduks. Jälle lugemiseni! Mari-Anne Hei-hei! Viimane postitus sai tehtud 4. aprillil käesoleval aastal. Piinlikult palju on aega möödas, kuid nüüd suudan leida taas rohkem aega ning tahet siia kirjutada. :) Täna murrangi selle pika vahe ühe mõnusa sügisese hummuse retseptiga, mille peategelaseks on kurkum. Kurkum on väga levinud Aasia köökides. Seda on kasutatud juba tuhandeid aastaid. Seda on kasutatud odavama alternatiivina safranile. Mõnes riigis peetakse kurkumit ravimtaimeks, kuna sel on mitmeid tervistavaid omadusi. Nüüd aga tänase retsepti juurde. Vaja läheb: 1 purk kikerherneid 5-6 päikesekuivatatud tomatit 1 spl oliiviõli 1 küüslauguküüs 1 tl maapähklivõid (kasutan tahhiini asemel) maitsestamiseks meresoola, pipart ja kurkumit Valmistamine: pese kikerherned ja vala kõik komponendid blendrisse. Blenderda kõik ühtlaselt kreemiseks. Serveeri koos värskete köögiviljadega või galeti/leivaga vahepalaks või naudi pearoa juurde lisandiks. Kindlasti tervislikum alternatiiv poest ostetud dipikastmetele. Varsti taaslugemiseni! Mari-Anne Tsau Teile! Tegin nädalavahetusel ahjutomateid, olen ka varem neid paaril korral teinud ja kukkusid taaskord välja suurepärased. Seega jagan Teiega lihtsat ja kiiret retsepti, mis sobivad hästi lisandiks põhitoidu juurde või on ka kergemaks toidukorraks iseseisvalt. Sul läheb vaja: Suuri tomateid (mina kasutasin momendil neid, mis poes on värskena täiesti maitsetud). Tomatite kogus vali juba ise! :) Merevaiku (kasutasin murulaugumaitselist) Riivitud juustu (kasutasin parmesani juustu, kuid sobib ka tavaline riivjuust) Näpuotsaga soola ja pipart Valmistamine: Lõika tomatid laiupidi pooleks, ehk maaga paralleelselt. Võta tomatitelt enamus sisu välja. Lao tomatid ahjuplaadile ja raputa kõigile tomatitele peale natuke soola ja pipart. Seejärel tõsta igasse tomatisse umbes pool teelusikatäit merevaiku. Merevaigu peale lisa riivjuustu. Seda panin mina ka natuke vähem kui teelusikatäie igasse tomatisse, kuid mida rohkem juustu seda maitsvam! :) Soovi korral lisa ka maitserohelist ning pane eelsoojendatud ahju 180-200 kraadi juures küpsema umbes (15)-20 minutiks. Võta välja tomatid siis, kui need hakkavad pealt pruunikaks tõmbuma. Lase natuke jahtuda ning naudi! Mulle maitsesid täiesti jahtunult rohkem kui soojalt. Kui soovid pisut energiavaesemat varianti, siis kasuta lahjat toorjuustu merevaigu asemel ning väherasvast juustu parmesani asemel. Lõpptulemus on samuti kindlasti suurepärane! Päikselist nädala jätku! Mari-Anne |
Teemad
All
varasemad
April 2024
|